Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de enflasyonun 20 ayın en düşük seviyesine gerilerken, sanayi üretimi ve perakende satışlardaki kazançların zayıflaması, ülkenin büyümeyi desteklemek üzere teşvik uygulaması ihtimalini yükseltebilir.

Resmi istatistik bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre Çin'de tüketici fiyatları Şubat'ta yıllık bazda yüzde 3.2 artışla, beklentinin altında geldi. Sanayi üretimi Ocak ve Şubat'ta yıllık bazda yüzde 11.4 büyürken, perakende satışlar da yüzde 14.7 yükselişe işaret etti. Her iki veri de beklenenden düşük geldi.

Yavaşlayan enflasyonun Komünist Parti'yi parasal genişlemeye teşvik edeceği yönündeki spekülasyon ve Citigroup Inc.'in bankaların munzam karşılık oranlarının bu ay düşürülebileceğini söylemesi üzerine Asya Borsaları yükseldi. Pekin Hükümeti'nin aynı zamanda ücretleri artırmak ve enerji ile su gibi kaynaklardaki fiyat kontrollerini gevşetmek için alanının artmış olabileceği düşünülüyor.

Şaşırtıcı şekilde düşük perakende satışlar ve üretimdeki zayıflamanın sürmesi, ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 8 ve altına gerileyebileceğini gösterdiğini belirten Hong Kong'taki Citigroup'un kıdemli Çin ekonomisti Dinh Shuang, hükümetin munzam karşılıkları düşürmezse, bu ayki rakamlarda da kötüleşmenin devam edeceğini savundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 yükselirken, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.