Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü Martin Kotthaus yaptığı açıklamada, ''Sanırım, Yunanistan ile ilgili ikinci kurtarma paketi gelecek hafta Euro Grubu'nda ele alınacak'' dedi.

Kotthaus, bugün telekonferans toplantısı yapan Euro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan ikinci kurtarma paketinin gereklerini yerine getirmeye kararlıysa, ellerinde Yunan tahvili bulunduran özel sektör kreditörlerine 30 milyar euroluk ödemeyi yapabileceğini ifade etti.

Maliye bakanlarının, Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerine 5,5 milyar euroluk faiz ödemeleri konusunda karar alabileceği de belirtildi.

Yunanistan Maliye Bakanlığı, ellerinde Yunan tahvili bulunan özel kreditörlerin yüzde 85,8'inin tahvil takas anlaşmasına dahil olmayı kabul ettiğini, anlaşmayı kabul eden özel kreditörlerin elindeki Yunan tahvillerinin tutarının 172 milyar euroyu bulduğunu açıklamıştı.

Almanya, borç takasından memnun

Almanya, Yunan hükümetinin, ülkenin borcunun silinmesi amacıyla özel sektör kreditörleriyle yürütülen tahvil takası programını (PSI) memnuniyetle karşıladı.
Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert Yunan hükümetinin kararının Almanya Başbakanı Angela Merkel ve federal hükümet tarafından cesaret verici bir sonuç olarak görüldüğünü belirtti.

Bu tarihi borç takasının Yunanistan'ın istikrar kazanmasına yardımcı olacağını ifade eden Seibert, Yunanistan'ın, bu durumu fırsat bilerek daha önce kararlaştırılmış olan reformları gerçekleştirmesi gerektiğini, Almanya'nın da bu konuda Yunanistan'a yardım etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Başbakan Merkel'in, euro krizi konusunda görüşmelerde bulunmak amacıyla gelecek hafta salı günü İtalya'ya gideceği ve burada Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ve Başbakan Mario Monti ile görüşeceği bildirildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, bu konuda yaptığı açıklamada, benzer görüşleri paylaşarak, bu kararın sadece mali piyasalar değil, insanlar için de önemli olduğunu belirtti.

Westerwelle, Yunan halkının saygıyı hak ettiğini ve gelecek için gerçek bir fırsat yakalamış olduğunu kaydetti.