Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sivas'ta mobilya üretimi yapan bir firma, iç savaşın ardından 10 bayi açtığı Libya'nın mobilya taleplerini karşılamaya çalışıyor.

Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde 17 yıldır faaliyet gösteren mobilya firmasının işletme müdürü Sadi Yıldız, Libya, Irak, İran, Bahreyn, Dubai başta olmak üzere yaklaşık 15 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti.

Libya'da yaşanan iç savaş nedeniyle yaklaşık bir yıldır bu ülkeye gönderilmek üzere tırlara yüklenen malların depoda beklediğini belirten Yıldız, ancak Kaddafi yönetiminin düşmesinin ardından bayi sayısını 10'a çıkararak ihracatı yeniden canlandırdıklarını ifade etti.

Bölgede yaşanan iç savaşın kendilerini de olumsuz etkilediğini dile getiren Yıldız, savaş çıkmadan önce Libya'da 4 şube açtıklarını, ancak savaş çıkınca tırlara yüklenen malların aylarca depoda kaldığını belirtti. Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından ihracatın yeniden başladığını ifade eden Yıldız, açtıkları 10 bayi ile Libyalıların mobilya taleplerini karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Firma olarak özellikle ilk kurulduğu yıldan itibaren Avrupa'nın bütün ülkelerine ihracat yaparken son dönemde Orta Doğu'ya ve Afrika'ya yöneldiklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Özellikle en büyük pazarımız şu an Libya. Bizim Libya'daki bu krizden önce 4 bayimiz vardı. Fakat 6-7 ay iç savaş döneminde mal satamadık. Oradaki karışıklıkların bitmesi ve ekonominin canlanmasıyla Libya'da 10 bayimiz var. Bölgeye mal yetiştirmekte zorlanıyoruz. Bu arada Orta Doğu'nun diğer ülkeleri Bahreyn, Dubai, Irak, İran'a da ihracat yapıyoruz. Sivas'tan Ortadoğu'ya aylık yaklaşık 600 takım, 20 tır mal gönderiyoruz.''

3 yıldır İstanbul Mobilya Fuarı'na katıldıklarını da anlatan Yıldız, ''İki tane en iyi tasarım ödülü aldık. Bunun karşılığını bu sene Dubai'deki bir firmadan ön sipariş alarak gördük. Eğer gelişmeler bu şekilde devam ederse çok büyük bir perakende zincirinin Türkiye üretim ayağı olacağız. Bu da bizim için, Sivas için, ülkemiz için çok büyük bir kazanç olacak'' diye konuştu.  Yıldız, üretimin yüzde 40'ını ihraç ettiklerini, geri kalanını ise iç piyasada tükettikleri söyledi.

AA