Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in dış ticaretinin son 22 yılın rekor açığına işaret etmesinin ardından ülkenin merkez bankası yuanın referans oranını Ağustos 2010'dan bu yana en yüksek oranda düşürdü.

2011'deki yüzde 4.7'lik primlenmesinin ardından Çin bu yıl para biriminin dolar karşısında değer kaybetmesine izin verdi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, 10 Mart'ta Şubat'ta 31.5 milyar dolar ile son açıkların dört katına eşit oranda dış ticaret açığı verdiğini açıkladı. Çin Merkez Bankası da rakamların ardından bugün Avrupa'daki borç krizinin küresel talebi düşürmesinden kaynaklanan sıkıntılar esnasında ekonomiyi yönetmek için faiz ve döviz kurunu kullanacağını açıkladı.

Çin'in ihracatları ve iç talebi analistlerin beklentisinden daha hızlı düşüyor. Çin'in ekonomik büyümesinin yılın ilk 2 ayında yavaşlaması, ülkenin başbakanı Wen Jiabao'nun ekstra teşvik önlemlerini artırma ihtimalini destekliyor. Bu hafta Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısını kapayacak olan Wen, Avrupa'daki borç krizinde ihracatçıları korumak için yuandaki kazançları yavaşlatabilir.

İlk 3-4 ay, kurun yatay seyrettiği 2008'deki durumun bir tekrarının yaşanacağını belirten Hong KOng'taki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ'nin küresel Döviz araştırmaları müdürü Cliff Tan, Avrupa'daki sorunun yakıcılığının azalmasıyla, risk iştahının da artacağını ve yuanda yıllık yüzde 5'lik değerlenme görüleceğini söyledi.

Yuanın dolar karşısındaki referans oranı bugün yüzde 0.33 düşürülerel 6.3282 seviyesine çekildi ve yuan, yüzde 0.24 değer kaybederek 6.3258'e gerileyerek, 20 Ocak'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.