Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ihracat rakamının beklenenden daha az büyüdüğünü gösteren verilerle petrol fiyatları bir haftadan fazla sürenin en yüksek seviyesinden düşüşe geçti. Vadeli kontratlar yüzde 0.8 kadar düşerek geçen haftaki yükselişini iade etti.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan veriye göre Çin'in dış ticaret açığı, şubat ayında en az 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bunda Avrupa'daki borç krizi etkili oldu. Ülkenin ihracatı ise yüzde 18 artarak Bloomberg'in tahminlerinin altında kaldı.

Tokyo'daki Newedge Group'ta  emtia birimi yöneticisi olan ve bu hafta petrolün 105-110 dolar aralığında seyredeceğini öngören Ken Hasegawa, "Çin verisi petrol piyaasında aşağı yönlü baskı yapıyor. Ticaret açığı beklenenden çok daha fazla" ifadesini kullandı.

Nisan teslim petrol Nymex'te 87 sent artarak 106.53 dolar oldu. Kontrat 9 Mart'ta 107.40 dolarla 1 Mart'tan beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. Bu yıl fiyatlar yüzde 8 yüksekte seyrediyor.

Aynı ay teslim Brent tipi petrol ise Londra'daki ICE Futures Europe'ta 76 sent düşerek 125.22 dolar/varil oldu.

Avrupa'nın gösterge kontratı New York'ta işlem gören Batı Teksas petrolüne oranla 18.62 dolar prim yaptı. İki kontrat arasındaki fark 14 Ekim'de 27.88 dolar olarak rekor kırmıştı.