Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yavaşlama sinyallerinin derinleşmesinin, parasal genişleme spekülasyonunu gölgelediği Çin'de, hisse senetleri değer kaybetti.

Satışların düşmesi ve Çinli bankaların, analistlerin tahmininden daha az yeni kredi vermesi üzerine Poly Real Estate Group Co. yüzde 3.8 geriledi. SAIC Motor Corp., Çin'deki yolcu arabaları satışlarının son 7 yılın en kötü ilk 2 ay performansını göstermesi üzerine otomobil üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. China Railway Construction Corp., henüz açılmamış bir hızlı demiryolu hattının bir bölümünün çökmesinin ardından yüzde 2.3 geriledi.

Tüm ekonomik verilerin yavaşlamaya işaret ettiğini belirten Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, yatırımcıların parasal genişleme beklediğini, ancak hükümetin bu beklentiyi yerini getirmek için ne kadar hızlı davranacağının henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 2,427.27 puana geriledi. Endekste yükselen her 2 hisseye karşılık 3 hisse düştü. CSI 300 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 2,648 puandan işlem gördü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi Cuma gününü yüzde 0.8 yukarıda kapamıştı.

Çin ekonomisi geçtiğimiz ay son 22 ayın en büyük dış ticaret açığını verirken,  Ocak-Şubat döneminde fabrika üretimi 2009'dan bu yana en zayıf performansını göstergi ve perakende satışlar da beklentinin altında kaldı. Çin Merkez Banksı bugün para politikasında ince ayar yapılacağını ve yeri geldikçe önalımsal hamlelerin yapılacağını söyledi.