Uluslararası piyasalarda Çin baskısı sürüyor
Uluslararası piyasalar, Çin'in ihracatının beklenenden yavaş büyümesinden olumsuz etkilenmeye devam ediyor
Çin ekonomisinden gelen yavaşlama işaretleri piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dünyanın en büyük ekonomisinde ihracatın beklenenden yavaş artması sonrası petrol ve bakır üç günlük yükselişlerini tersine çevirirken, yuan değer kaybetti. Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri geri çekilirken, ABD Hazine tahvilleri ve Alman tahvilleri yukarı yönde hareket etti.
Petrol New York saati ile 08:25'te yüzde 1.1 aşağıda seyrederken, bakır yüzde 0.9 ve yuan, Çin Merkez Bankası'nın yuan referans kurunu aşağı çekmesi ile birlikte yüzde 0.3 değer kaybetti. Yen en aktif işlem gören 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 gerilerken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düştü. Hindistan hisse senetleri, politika yapıcıların bankalar için zorunlu karşılık oranını beklenmedik bir şekilde düşürmesinin ardından değer kazandı. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.76'ya geriledi.
Çin, 10 Mart'ta, son 22 yılın en yüksek dış ticaret açığını verdiğini açıkladı ve bu sonuç, geçen hafta ABD'de iyi çıkan istihdam verisinin yarattığı iyimserliği ortadan kaldırdı. Avrupalı maliye bakanları bugün Brüksel'de, 130 milyar euroluk (170 milyar dolar) Yunanistan yardım paketini tamamlamak ve İspanya'nın bütçe kısıntılarına yönelik çabaları değerlendirmek için biraraya geliyor.
Kopenhag'da Nordea Bank AB stratejistlerinden Henrik Drusebjerg, "Yatırımcıların büyük bölümünün beklediğinden çok daha iyi bir yıl başlangıcı oldu" dedi ve "Birçoğumuzun bütün bir yıl içi beklediği kazançlar yaklaşık iki ayda gerçekleşti. Küresel büyümenin sorunlarla karşılaştığına ilişkin herhangi bir işaret gelirse, insanlar karlarını realize etmek için aceleci davranacak" değerlendirmesinde bulundu.