KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gerek işgücü gerekse konut piyasasında ABD'de gözle görülür bir toparlanmanın yaşanması ile, FED'in bugünkü toplantısında yeni tur tahvil alımı beklentileri de oldukça zayıfladı. Bunun yansıması olarak dün hisse senedi piyasalarında satış yoğun eğilim gözlenirken, ABD dolarının, bugüne de yansıyan gelişmiş ülke para birimlerine karşı güçlü duruşunu koruduğu görüldü. Bugün ise küresel çapta hisse senedi piyasalarında alımların yoğunlaştığı görülüyor. Bu eğilimin yurtiçi piyasaya yansıması ile de İMKB-100 yeniden 60 bin seviyesinin yakınlarına ulaştı. Dün yurtdışı piyasalardan negatif yönde ayrışmasına karşın gün sonuna gelen alımlar ile 59 bin'in üzerinde kapamayı başaran İMKB-100 Avrupa Borsalarında alımların hız kazanması ile 60 bini aşmak için güç topluyor. Günü 59.545 puandan açan Bileşik Endeks, ilk seans 59.920 seviyesinden, gün içi tepe noktasına yakın %1,54 artışla kapattı.

Bugün açıklanan verilere göz atmak gerekirse, Euro Bölgesi ekonomisini oluşturan ülkelerin enflasyon verilerinin beklentilere paralel geldiği görülüyor. İngiltere'den gelen dış ticaret verileri de, Ocak ayı dış ticaret açığının piyasa tahminin altında geldiğini gösterdi. Öğleden sonraki veri gündemine bakıldığında Almanya'dan gelecek ZEW Güven Endeksi önem taşıyor. Ayrıca yüksek seyreden otomotiv satışlarının ivme vermesi beklenildiği ABD perakende satış verisi, akşamki FED kararı öncesinde dikkatle izlenecek.

Dolar/TL 1.78 SEVİYESİNDE

Gelişen ülke para birimleri dün dolara karşı satış yerken, bugün kayıplarını telafi ettikleri görülüyor. Ancak gelişen ülke para birimlerinin güç kazanmasına karşın, Japon yenindeki değer kaybı ile birlikte Dolar Endeksi'nin yatay seyirle 80 seviyesinin hemen altında olduğu görülüyor. Japon yeni geçtiğimiz Nisan ayından bu yana Dolara karşı en düşük seviyede. Dolar/TL'nin dün 1,80'i görmesi sonrası Merkez Bankası 4 milyar TL'lik haftalık rapor ihalesi ile haftalık ve aylık ihalelerle sağladığı fonu 2 milyar TL' düşürmüş oldu. Bugün kur %0,4 düşüşle 1,7880 seviyesinde bulunuyor.

Hazine'nin bugün 2017 vadeli sabit kuponlu ihalesi bulunuyor. Geçtiğimiz hafta enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam ettiğinin görülmesi ve petrol fiyatlarının yüksek seyri ile sabit kuponlu kıymetlere ilgi az olmuştu. Mart ayında 10 milyar TL iç borçlanma hedefi bulunan Hazine, bugünkü ihalede 3 milyar TL'nin altında satış gerçekleştirirse, hedefinin altında borçlanma gerçekleştirmiş olacak. Piyasa beklentisi ise satışın 1,5-2,0 milyar TL olacağı yönünde. Dünkü cari açık verisinin ardından MB'nin likiditeyi kısacağı beklentisi ile kapanışı 15 baz puan yükselişle 9,32'den yapan gösterge faiz, bugün 9,28'de seyrediyor.

Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Advertisement