Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, perakende satışların son beş ayın en hızlı artışını göstermesinden destek bulurken, yatırımcılar Fed'in faiz kararını bekliyorlar. Bu hareket sonucu, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi Ocak ayından bu yana en uzun süreli rallisini gerçekleştiriyor.

S&P 500 endeksi'ndeki 10 sektörden dokuzu yükseldi, finans, teknoloji ve emtia grupları eb hızlı yükselişi gösteren gruplar oldu. Bank of America Corp., Intel Corp. ve Alcoa Inc. yüzde 1.2'nin üzerinde yükselişler egrçekleştirdi. Kendi isminin, Anthropologie ve Free People markalarının işletmecisi Urban Outfitters Inc., dördüncü çeyrek karının tahminlerin altında kalmasının etkisi ile yüzde 5.6 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 10:04'te 1,377.08 puana çıktı. Gösterge endeks yükselişini beşinci güne de taşıdı ve 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Dow Jones Endeksi ise 45.33 puan ya da yüzde 0.4 yükselerek 13,005.04 puana ulaştı. ABD piyasalarında yaklaşık 776 milyon hisse el değiştirdi.

St. Petersburg, Florida'da Raymond James & Associates şef yatırım stratejisti Jeffrey Saut, "Ekonomi kendini besleyen bir büyümeye doğru hareket ediyor" dedi ve "Perakende satışlarda yükseliş sürpriz değil. Yöneldiğimiz doğrultuda hareket devam ettiği sürece, Fed politika duruşunu değiştirmeyecek. Hisse senetleri yılsonuna doğru yukarı yönde hareket edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse sentleri, ABD'de perakende satışların Şubat ayında beklentilere paralel bir şekilde yüzde 1.1 artmasının ardından alımlarla karşılaştı. Ancak istihdamdaki artışla birlikte ücretlerde görülen sınırlı yüjkselişler, bugün muhtemelen faizleri düşük tutma taahhütlerini yineleyecek olan Fed yetkililerini tatmin etmeyebilir.