Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman yatırımcının mart ayında güveninin tahminlerin üstünde arttığı ve Amerikan perakende satışlarının şubat ayında yükseldiği raporlarının ardından Avrupa hisse senetleri ortalama olarak değer kazandı.

Raiffeisen Bank International AG ve UniCredit SpA  hisseleri banka hisselerinin yükselişine öncülük ettiler. Eramet SA hisseleri mrtal fiyatlarından bulduğu destek ile değer kazandı. Antofagasta Plc hisseleri ise şirketin yıllık kazancının analistlerin tahminlerini ıskalamasının ardından geriledi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.8 artışla Londra'da yerel saatle 16.30'da 269.61 seviyesine ulaştı. Gösterge endeksi bu yıl yüzde 10 yükseliş kaydetti.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin tamamı günü artıda kapattı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 1.7 tırmanırken Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 1.4 yükseldi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 1.1 çıkış gösterdi.

Almanya'da yatırımcı güveni Mart ayında, Avrupa Merkez Bankası'nın piyasayı nakite boğması ve ülke borç krizinin zayıflama işaretleri göstermesi ile birlikte beklenenden daha fazla yükseldi. ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi, yatırımcı ve analist beklentilerini gösteren ve önümüzdeki altı aydaki ekonomik gelişmeleri tahmin etmeyi amaçlayan endeksin, Şubat ayındaki seviyesi olan 5.4'teb Mart ayında 22.3 seviyesine çıktığını duyurdu. Endeks böylelikle dört ay üst üste yükseliş göstermiş oldu. Bloomberg News'un anketine katılan 36 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 10 seviyesinde çıkması bekleniyordu.