Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Fed'in dünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada ABD finans sistemine olan güveni artırması ve ekonomik değerlendirmesini yükseltmesinden olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri yükselişini ikinci güne taşırken, bölge tahvil riski (CDS'ler) düştü ve yen son 11 ayın en düşük seviyesine indi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:06'da yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin dün yüzde 1.8'lik bir sıçrama gerçekleştirmesinin ardından yaklaşık yüzde 0.1 düştü. Dolar 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kazanırken, yen yüzde 0.3 düştü. Japonya ve Kore'de devlet tahvillerinin faizleri yükseldi. Soya fasülyesi son altı ayın zirvesine çıktı.

Fed dün yaptığı açıklamda, küresel finans piyasalarındaki güçlüklerin azaldığını ve istihdam piyasasının güç kazanmakta olduğunu kaydetti. Ayrı bir açıklamada, ABD merkez bankası, ülkenin en büyük 19 bankasından 15'inin, resesyon senaryosunda bile, yeterli sermaye seviyelerini sürdürebileceğini belirtti. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bugün açıklanacak olan Hindistan toptan eşya fiyatları endeksinin geçen ay için yüzde 6.7 yükselmesi bekleniyor.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Bu, göreceli olarak güçlü ABD ekonomik verilerinin sürdüğü bir durum" dedi ve "Genel anlamda, ABD finans sektörü ve özellikle bankalar için olumlu bir işaret. Durumun üç yıl öncesine göre nasıl düzeldiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.