KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DEN SÜRPRİZ SEANS

Güne FED’den gelebilecek haber beklentileriyle başlayan küresel piyasalar asıl oyun değiştiren açıklamayı JP Morgan’dan duydular. Bugün açıklanması beklenen stres testinden önce kar payını artırdığını ve hisse geri alım programını açıklayan banka hisseleri güne damga vurdu.

FED politika faizini % 0 ile % 0.25 arasında sabit bırakırken herhangi bir politika aracını da göreve çağırmadı. Toplantı sonrasında gelen kısa açıklamada karara tek karşı çıkanın yine Richmond FED Başkanı Lacker olduğu görüldü. Enflasyonda sakin seyrin sürdüğünü söyleyen FED, uzun vadede kendi hedefleriyle uygun olarak enflasyonun düşük hatta hedefin altında seyredebileceğine vurgu yaptı. Uzun süre sonra petrol ve benzin fiyatlarına atıfta bulunulurken bu seyrin de geçici olduğu vurgulandı. Daha önce petrolün varil başına fiyatı 140 Doları bulduğunda da fiyatların gerçeği yansıtmadığını düşünen banka buna karşı bir önlem de almamıştı. Genel olarak işgücü piyasasındaki iyileşmeyi izlediğini ancak işsizlik seviyesinin hala yüksek olduğunu vurgulayan banka, büyümenin de ılımlı seyrettiğini belirtti. Toplantı sonunda yeni tur varlık alımına ilişkin vurgu olmamakla beraber her seçeneğin de açık tutulduğu çıkarımı yapıldı. Diğer yandan sağlam ekonomik verilerin perakende satışlarla devam etmesi ve bir dereceye kadar FED tarafından da tasdik edilmesiyle Dolar Endeksi kuvvetlendi ve son gelinen nokta 80.37. Euro / Dolar ise 1.3040’tan işlem görüyor. Euro’nun gerilemesi ve tipik olarak risk karşıtı olan Dolar yükselişi ile beraber de Gelişen Piyasa kurlarına satış geliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu sepette % 0.4 civarında gerilemelere görülürken Dolar / TL 1.7931’de, Euro / TL 2.3382 ve Sepet Kur 2.0652’de.

19 büyük ABD bankasına uygulanan ve sonuçlarının bugün açıklanması beklenen stres testi ise geceye damgasını vurdu. Kötü ekonomik koşullar oluştuğunda banka sermayelerinin buna nasıl tepki vereceğini ölçen test sonucunda 15 banka testi geçti. Konut fiyatlarında % 21 düşüş, hisse fiyatlarında % 50 gerileme ve % 13’lük bir işsizlik varsayımı durumunda daralan bir ekonomiyle de beraber bankalardan % 5 sermaye yeterliliği sağlamaları istendi. Testi geçemeyen ve % 4.9 yeterlilik açıklayan Citigroup sürpriz sayılırken testin sonucu genel olarak hayli başarılı kabul edildi. 24 bankadan oluşan KBW Banka Endeksi % 4.58 yükselirken JP Morgan % 7’den fazla yükseldi. Dün Türkiye saatiyle 21:00’de % 20’lik temettü artışı açıklayan ve 15 milyar Dolarlık hisse geri alımı açıklayan şirket FED ile bir iletişim problem yaşadığını ve ABD’nin en büyük bankası olarak sonuçları istemeden açıkladığını duyurdu. Bilgilerin böylece önceden sızmış olması sebebiyle sonuçlar da ABD seansının kapanışından hemen önce açıklandı. Banka destekli endeksler yükselerek 2007 zirvelerine yükselirken S&P 500 % 1.81 artışla 1.395 puana yükselirken Dow Jones günü % 1.68 yükselerek 13.177 puandan tamamladı. Vadeli işlemlerde ise hafif kayıplar görülüyor.

GELİŞEN PİYASALAR BASKISI

Güne ABD moraliyle başlayan Asya Borsaları % 0.7 tırmanırken tek ayrışan borsa Şanghay Bileşik Endeksi oldu. % 2.57 gerileyen endekste Başkan Jiabao’nun açıklamaları etkili oldu. Enflasyonun ve ev fiyatlarının hala yüksek olduğunu belirten liderin açıklamalarının ardından fiyatlar tepetaklak olurken kredi genişlemesine ilikin alınan tedbirler de etkili olmadı. Buna göre mevduatlarının % 75’I kadar kredi verebilen  4 büyük bankaya uygulanan bu oran % 63’e kadar yumuşatılacak. Toplam kredi büyüklüğünün 6 trilyon Dolar’dan fazla olduğu ülkede her % 1’lik değişim 60 milyar Dolar’a denk geliyor. Hindistan’da TÜFE beklentileri % 6.9 ile aşarken Hint Rupisi değişim göstermiyor. Sensex ise alımlarını % 0.20’ye kadar indirmiş durumda. Asya’da 10 para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.18 geriliyor. Yurt içinde ise İMKB’ye gelen alımların devam edip etmeyeceği izlenecek. Dolar kaynaklı satış baskısı ile hisse senetlerindeki değerlenme arasında tercih yapmak durumunda kalacak olan endeks dün % 0.64 artışla 59.389’dan günü tamamladı. Gösterge faiz ise % 9.29 bileşikten günü tamamladı. Düzenlenen 5 yıllık ihalede ise 2 milyar 67 milyon TL’lik satış gerçekleştirildi. Ortalama faiz % 9.56 oldu.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde:

- İngiltere'de Şubat ayı işsizlik başvuruları açıklanacak 11:30 Önceki: 5,0%

- Euro Bölgesi'nde Ocak ayı sanayi üretimi açıklanacak 12:00 Önceki: -1,1%

- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı TÜFE açıklanacak 12:00

- ABD'de Şubat ithalat-ihracat fiyatları 15:30 Önceki: İhracat 0,2%, ithalat 0,3%

- ABD'de 4.çeyrek cari işlemler dengesi açıklanacak 15:30

- FED Başkanı Bernanke konuşma yapacak 16:00

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

- Hazine Müsteşarlığı, 2 milyar 374 milyon lira iç borç ödemesi yapacak

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Advertisement