Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS Borsalar Birliği'nin 5 üyesi, 30 Mart'tan itibaren gösterge endekslerinin vadeli kontratlarını, birbirlerinin borsalarında kote edecek.

Florida'daki Vadeli Kontratlar Birliği'nin konferansında muhabirlerin sorularını yanıtlayan Hong Kong Exchanges&Clearing Ltd.'ın CEO'su Charles Li, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin'i temsil eden Hong Kong ve Güney Afrika'daki gösterge endeksler Ekim ayında yatırımcılara gelişen ve BRICS ekonomilerindeki araçlara giriş fırsatı sağlamak üzere BRICS Borsalar Birliği'ni kurduğunu anlattı.

Geçtiğimiz Temmuz'da fikri ortaya çıkan bu kuruluşun, yatırımcılara, birliğin üyesi ülkelerde yatırım yapabilme fırsatı vereceğini belirten Li, gösterge endekslerin bunu yerel para birimi, düzenleme ve takaslar ile gerçekleştireceğini söyledi. Li, öteki türlü ticaret kurallarını birleştirmenin imkansız bir görev olacağını belirtti.

Fed'in faizleri sıfırda tutma sözünün, piyasayı, yüksek getiri arayan ucuz paraya boğmasının ardından bu yıl gelişmekte olan piyasalardaki hisse senetleri, gelişmiş ekonomilerdekileri solladı. Gelişen ülke hisse senedi fonlarına 7 Mart'ta sonlanan haftada 10. kez net giriş oldu.

Endeks vadeli kontratları, BRICS borsaları arasında işlem görmeye başladığı ilk zamanlarda düşük hacimli işlemler beklediğini belirten Li, ilerleyen zamanlarda Şanghay ve Şenzen borsaları ile Çin Finansal Vadeliler Borsası'nın da birliğe katılabileceğini söyledi.

Projenin bir sonraki aşamasının üye ülkeleri temsil edecek gösterge endekslerin geliştirilmesini kapsadığını söyleyen BM&FBovespa SA'nın kıdemli danışmanlarından Marta Alves, ETF gibi araçların büyük ihtimalle daha fazla getiri ve ilgi çekeceğini ifade etti.