Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senedi piyasalarındaki rallinin etkisiyle, ABD hisselerindeki kayıplardan korunma opsiyonlarının fiyatı, son 5 yılın en düşük seviyesini kaydederken, vadeli kontrat traderları da vadeli satış maliyetlerinin geri sıçrayacağına oynuyor.

VIX olarak bilinen Chicago Board Opsiyon Borsası Volatilite Endeksi yüzde 11 düşüşle 13.99 puana gerileyerek, Haziran 2007'den bu yana en düşük güniçi seviyesine işaret etti. Ağustos teslimatlı endeks vadelileri ise 26.55 puan ile volatilite endeksi karşısındaki en yüksek seviyesini kaydetti. Stifek Nicolaus&Co.'dan Chad Morganlander, VIX vadeli kontratlarının ve VIX endeksinin, opsiyon traderlarının hisse senedi fiyatlarının gelecekteki ekonomik büyümeyi yansıttığından kaygı duyduğunu belirtti.

Küresel hisse senedi piyasası ve kredi piyasasının yükseleceği konusundaki güven eksikliğine dikkat çeken Morganlander, para politikasından kaynaklanan yapay desteklenmesinin, bu ayı piyasası moduna neden olduğunu söyşed,

S&P 500 Endeksi dün yüzde 1.8 kazançla 1,395.95 puan seviyesine çıkarak, bu yılki kazançlarını yüzde 11'e çıkardı. Fed faizleri Aralık 2008'den bu yana yüzde 0-0.25 aralığında tutuyor ve bunu 2014'ün sonlarına kadar sürdüreceğini açıkladı.