Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de şirketlerin, ülkelerin ekonomilerindeki yavaşlama ve uzayan Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle harcamalarını azaltmasının etkisiyle, doğrudan yabancı yatırımlar 4. ayında da düşüş kaydetti.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre doğrudan yabancı yatırımlar Şubat ayında yıllık bazda yüzde 0.9 düşüşle 7.73 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancı yatırımlar Ocak ayında da yüzde 0.3 gerilemişti. Yılın ilk ayında deniz aşırı harcamaları yüzde 0.6 gerileyerek 17.7 milyar dolar oldu.

Ticaret Bakanlığı sözcüsü Shen Danyang, zayıf dış talep, artan operasyon maaliyetleri ve bazı şirketlerin fonlama sıkıntılarının altını çizerek, Çin'deki yabancı yatırımların görünümünün karamsar olduğunu söyledi. ING Financial Markets'a göre, geçtiğimiz yıl 116 milyar dolarla rekor kırmış olan ihracatçı şirketlerin harcamaları, bu yıl 100 milyar dolarda kalabilir.

Yatırımcıların yavaşlayan ekonomik toparlanmadan ötürü ihtiyatlı davrandığını belirten China Galaxy Securities Co.'nun Pekin'deki ekonomistlerinden Pan Xiangdong, aynı zamanda büyüyen orta sınıfı sebebiyle Çin'in yabancı yatırım çekmeye devam edeceğini söyledi.