Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin ve dünyanın en büyük finansal kuruluşlarından biri olan Goldman Sachs'in Avrupa'daki hisse senedi türeveri müdürlüğünü yapmış olan eski yöneticilerinden Greg Smith, bankaya ilişkin çok ciddi ithamlarda bulunarak, kafaları karıştıracak iddiaları ortaya attı ve bankadaki  12 yıllık görevinden istifa etti. Bankanın, müşterilerini nasıl gördüğünü ortaya çıkaran açıklamaların ardından çok geçmeden Goldman Sachs'in patronundan karşı ateş açıldı. Bankanın başkanı Lloyd Blankfein, "toksik ve yıkıcı" olarak tanımladığı bankanın faaliyetlerini ve düzenini reddetti.

"TOKSİK ve YIKICI"

New York Times'ta yazdığı bir yazıyla Goldman'daki görevinden istifasının gerekçelerini açıklayan eski yönetici Greg Smith, bankanın müşterilerden para kazanmaya "gözü dönmüş" bir şekilde odaklandığını belirterek, kuruluşun kültürünü "toksik ve yıkıcı" olarak niteledi. Goldman sachs'teki bu zarar verici ortamı anlamak için şirkette yeterince uzun süre çalıştığını söyleyen Smith, bankanın kültüründe, müşterilerin çıkarlarını göz ardı etmek olduğunu anlattı.

Smith aynı zamanda şirket maillerini de ortaya dökerek, Goldman'ın, müşterilerini "parmaklarında oynattıkları kuklalar" olarak görmekle suçladı.

Blankfein ise Smith'in görüşlerinin, bankanın büyük değerlerini yansıtmadığını savunarak, Greg Smith'in ithamlarını, şirketin sağladığı gizli mekanizmanın içinde yaptığını farketmemiş olduğunu söyledi.

Smith, "vicdanı artık elvermediği" için ayrıldığını söylemişti.