Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası, enflasyonun hızlanması ile birlikte ve yarınki bütçe görüşmelerinde mali açığı daraltmak için atılacak adımları bekleyerek, politika faizinde değişikliğe gitmedi. Banka, böylelikle, üç toplantı üst üste faizlerde değişikliğe gitmedi.

Hindistan Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklama, repo faizini yüzde 8.5'te tuttuğunu duyurdu. Bu sonuç, Bloomberg News'un anketine katılan 22 ekonomistin 19'u tarafından doğru tahmin edildi. Ankete katılan üç ekonomist, çeyrek puanlık bir faiz indirimi bekliyordu. Banka, gelecekteki adımların faiz indirimi şeklinde olacağını tekrarladı.

Endonezya ve Güney Kore gibi ülkelerin ardından, Hindistan da bu ay politika faizini sabit tutan ülkeler arasına katıldı. Bölgedeki merkez bankaları, yatırımların azalması ve Avrupa'daki borç krizinin ihracatı olumsuz etkilediği bir ortamda, büyüme ile artan fiyat baskısı arasında kalmış durumda. Hindistan Merkez Bankası, son üç yılın en yavaş büyümesini desteklemek için faiz indirimine gitmenin, enflasyondaki gevşemenin sürmesine ve BRIC ülkeleri arasında en yüksek bütçe açığını daraltmak için atılacak adımlara bağlı olduğunu kaydetti.

Yeni Delhi yakınlarındaki Gurgaon'da Standard Chartered Plc'nin ekonomistlerinden Anubhuti Sahay, "Petrol fiyatları ve para birimin değer kaybetmesi, enflasyon konusundaki endişeleri artırıyor" dedi ve "Hindistan Merkez Bankası, faiz indirimine gitmeden önce, yarınki bütçe görüşmelerinde, açığı azaltmaya yönelik adınları görmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.