Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin ve Hindistan'da büyümenin yavaşlamasının emtiaya olan talebi azaltacağı endişesiyle düştü ve iki günlük kazancını tersine çevirdi.

China Shenhua Energy Co., Çin'de doğrudan yabancı yatırımların 4. ayında da düşmesinin ardından Şanghay'da son 2 ayın en düşüğüne geriledi. State Bank of India Ltd., Hindistan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmemesinin ardından yüzde 2.2 geriledi. Country Garden Holdings Co., Çin başbakanı Wen Jiabao'nun, dün, emlak fiyatlarının hala makul seviyelerde olmadığını söyleyerek gayrimenkullerdeki kıstılamaların hafifletileceğine yönelik umutları ortadan kaldırmasıyla Çin'deki gayrımenkul geliştirme şirketletlerin 2. günde de düşüşüne öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 1.6'lık iki günlük kazancını durdurdu ve Hong Kong saatiyle 15:39'da yüzde 0.1 kayıpla 1,066.21 puana geriledi. Çin'li şirketlerin dahil olduğu Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.7 düştü. Hindistan Sensex endeksi yüzde 1.2 gerileyerek son 5 gündeki ilk düşüşünü gerçekleştirdi.

Manila merkezli BDO Unibank Inc.'de baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Çin ve Hindistan'ın yavaşlayacağına yönelik korkular yatırımcıları uzaklaştırıyor. Çin'deki yavaşlama ve Hindistan'daki güvenilmeyen toparlanma talepte azalmaya neden olabilir ve emtia fiyatlarını daha da aşağı çekebilir" şeklinde konuştu.

Bu yıl, gelişmiş ülkelerin MSCI Dünya Endeksi yüzde 10 yükselirken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 16 arttı. Gelişmekte olan ülkelerin endeksi tahmin edilen kazancın 11 katı üzerinden işlem gördü. Bu rakam, MSCI Dünya Endeksi'nin ise 13 katı seviyesinde.