Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs'in Avrupa hisse senedi türevleri müdürü Greg Smith'in, bankanın kültürünü "toksik ve yıkıcı" olarak niteleyerek, istifa etmesinin bedeli ağır oldu. Goldman Sachs Group Inc.'in piyasa değeri 2.15 milyar düştü; Wall Street'te tartışma sesleri yükseldi.

Londra'daki Greg Smith'in New York Times'ta kaleme aldığı suçlama yazısının ardından Goldman'ın hisseleri yüzde 3.4 değer kaybederek, 81 hisseyi kapsayan Standard&Poor's 500 Finansal Endeksi'nde en sert düşüş kaydeden 3. hisse oldu.

Yazısında 12 yıl sonra Goldman'daki görevinden istifa ettiğini açıklayan Smith, bankanın CEO'su Blankfein ve yönetim kurulu başkanı Gary D. Cohn'u, şirketin "ahlaki dokusunu bozmak" ile itham etti. Blankfein ve Cohn, suçlamalara, Smith'in iddialarının şirketin değerlerini, kültürünü ve Goldman sachs çalışanlarının, şirket hakkındaki düşüncelerini ve işlerini" yansıtmadığını savunarak karşılık verdi.

Bankaların kendi paralarıyla pozisyon almasına sınırlama getiren "Volcker kuralı" ile de tanınan eski Fed Başkanı Volcker, Smith'in makalesini "radikal ve güçlü bir parça" olarak niteledi ve bu işin birçok çıkar çatışmasına yol açan bir iş olduğunu savundu.

Goldman dünkü seansta 4.17 dolar değer kaybederek, hisse başına 120.37 dolardan fiyatlandı. Bankanını hisseleri bu yıl hâlâ yüzde 33 yukarıda seyrediyor.