Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisindeki ilerlemeler ve Fed'in daha fazla parasal genişlemeye gitmeme kararının doları desteklemesiyle, Asya paraları 2. haftasını da ekside kapamaya hazırlanıyor.

Malezya ringgiti, hükümetin ülkedeki fabrika üretiminin Ocak ayında son 6 ayın en düşük hızında büyüdüğünü açıklamasının ardından Asya paralarındaki düşüşe öncülük etti. Malezya, geçtiğimiz hafta da 2010'dan bu yana en düşük ihracat büyümesini açıklamıştı. Rupe, yasa koyucuların enflasyonist riskleri gerekçe göstererek faizleri sabit bırakmasının ardından en kötü katıp dönemine işaret etti.

Bu haftaki ana trendin, ABD'nin ekonomik ilerlemesiyle desteklenen dolardaki değerlenmeden yana olduğunu belirten Bank of Tokyo-Mitsubishi jUFJ Ltd.'ın Tokyo'daki kıdemli analisti Minori Uchida, son verilere bakıldığında, piyasanın da Fed 2014'e kadar faizleri düşük tutmayabileceğini düşünmeye başladığını söyledi.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında dün 7 haftanın en düşüğünü kaydetmesinin ardından bu hafta yüzde 1.5 değer kaybederek 3.0510 seviyesine geriledi. Rupe yüzde 0.8 zayıflayarak 50.2712'ye, Filipin pezosu yüzde 0.8 düşüşle 42.915'e ve Güney Kore wonu da yüzde 0.6 değer kaybederek 1,124.40 seviyesine geri çekildi.

Asya'dan gelen diğer veriler, bölge ekonomisinde yavaşlamaya işaret etti. Tayland'da ihracatlar Ocak ayında 3. kez daralırken, Çin, Şubat ayında 1989'dan bu yana en büyük ticaret açığını verdi. Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.4 kayıpla, 3 aylık vadede en sert düşüşüne işaret etti.