Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, bugün açıklanacak olan ABD Tüketici Güveni endeksinin iyi çıkacağı ve fabrika siparişlerinin artacağı beklentilerinden olumlu etkileniyor. Avrupa hisse sentleri yükselişini dördüncü güne taşırken, ABD Hazine tahvilleri sekizinci günde de düşerek 2006'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşıyor. Japon yeni ise değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:45'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve endeks, Temmuz ayından bu yana gördüğü zirveyi daha da yukarıya taşıdı. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1'in altında bir yükseliş gösterdi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.31'e çıktı ve yükseliş döneminin başından bu yanaki çıkışını 31 baz puana genişletti. Beş yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi bu yılın en yüksek seviyesine çıkarken, yen biri hariç 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer yitirdi.

Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlere göre, bugün ABD'de açıklanacak olan sanayi üretiminin yüzde 0.4 artması ve tüketici güveni endeksinin yükselişini yedinci güne taşıması bekleniyor. ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, dün yaptığı açıklamada, yükselen petrol fiyatlarının "halen tehlikeli ve belirsiz bir dünya ile karşı karşıya olduğumuzu" gösterdiğini ve benzin fiyatlarının düşürmenin kolay bir yolu olmadığını söyledi.

Sydney'de White Funds Management idadri direktörü Angus Gluskie, "ABD verilerini izlemek için çok zaman ayırıyoruz ve bu verlerin son birkaç aydır iyi bir seyir izlemesi çok cesaret verici" dedi ve "Daha olumlu bir yukarı spiralin başlangıcına dğoğru ilerliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.