Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yaşam maliyeti Şubat ayında, benzin fiyatlarındaki hızlı yükselişin etkisi ile, son 10 ayın en hızlı artışını gösterdi gösterdi.

Tüketici fiyatları endeksi Şubat ayında, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine paralel olarak, yüzde 0.4 arttı. Bu veri Ocak ayında yüzde 0.2'lik bir artış göstermişti. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek tüketici fiyatları endeksi ise yüzde 0.1 ile beklenenden daha düşük bir artış gerçekleştirdi.

Benzinin bir yılı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirmesi, fiyatlardaki artışa yaklaşık yüzde 80'lik katkıda bulundu. Bu durum, tüketicilerin diğer mal ve hizmetleri satın almalarına yönelik güçlerini düşürüyor. Fed politika yapıcıları, benzin maliyetlerindeki artışın geçici olduğunu düşünüyor ve politika yapıcılarının büyük bölümü, işsizlik oranının yüzde 8'i geçmesi ile birlikte, enflasyonun kontrolden çıkma riskinin az olduğunu kaydediyor.

New York'ta TD Securities Inc. şef piyasa ekonomisti Eric Green, "Enflasyon şimdilerde Fed için şimdilerde fazla sorun noktası değil" dedi ve "çekirdek fiyatlar zirve oluşturuyor. Ne çok yüksek, ne çok düşük ve manşet enflasyon yavaşlamaya hazırlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 80 ekonomistin tüketici fiyatları artış tahminleri, yüzde 0.2 ile yüzde 0.6 arasında değişti.

Tüketici fiyatları yıllık bazda, Ocak ayında olduğu gibi Şubat ayında da yüzde 2.9 arttı.