Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DE YUMUŞAK DATA

Global ekonominin en önemli sac ayağı olan ABD ekonomisi son dönemde dünya piyasalarına psikolojik destek de veriyor. FED’den gelen uzun süre sıfır faiz politikası sinyalleri ve güçlenen ekonomik veri seti ile ABD rakamları yakından izleniyor. Cuma günü tüketici güveni beklenen kadar güçlü gelmeyen, sanayi üretimi tahminleri aşamayan ve tüketici enflasyonu da tahminlerin altında artan ülkenin para birimi Dolar değer kaybederken 2.35 bileşiğe kadar yükselen 10 yıllık bono faizi alıcı buldu ve hisse senetleri günü karışık tamamladılar. S&P 500 Endeksi % 0.11 artışla 1.404 puana  yükselirken, Dow Jones Sanayi Endeksi % 0.15 gerilemeyle 13.232 puanan geriledi. 10 yıllık tahvil faizi % 2.3031’den alıcı buluyor ve Dolar Endeksi 79.79’da ve yatay seyrediyor. CFTC verilerine göre Dolar karşısında açılan kısa Euro pozisyonları % 15 gerileyerek 16.2 milyar Dolar’a inerken, Dolar karşısında açılan kısa Japon Yeni pozisyonları ise ikiye katlanarak 6.4 milyar Dolar’a yükseldi. Kısa pozisyon, vadeli işlemlerde bir varlığın değerini kaybedeceği yönünde alınan pozisyona verilen ad olarak biliniyor. S&P 500 Endeksi vadeli işlemlerde % 0.21 değer kazanıyor. Saat 15:00 itibariyle 97 milyar Dolar’a yakın nakit ve benzeri varlığı olan Apple’nin konuyla ilgili bir açıklama ve analist beklentilerine göre de kar payı açıklaması bekleniyor.

ASYA’DA SAKİN BAŞLANGIÇ

Hafta sonu Çin’de açıklanan ve düşmeye devam eden konut fiyatları izlendi. 70 şehrin 45’inde yıllık ve 27’sinde aylık düşüşler görülürken böylece yeni ev fiyatları Şubat’ta da gerilemiş oldular. Son gelinen duruma göre, 2011 yılında ilk kez açıklanmaya başlanan bu verinin gösterdiği en kötü ay da Şubat olmuş oldu. Diğer yandan Başbakan Jiabao’nun geçen hafta yapmış olduğu ve konut fiyatlarının hala mantıklı seviyelerden uzak olduğu yönündeki uyarılar da akla bu fiyat düşüşlerinin politikada gevşeme getirmeyebileceği fikrini getiriyor. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.05 artış kaydederken IMF Başkan Yardımcısı Zhu’nun ülkenin yumuşak inişe geçtiği yönündeki ifadeleri pozitif yönden destek veriyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.02’lik artış ile net bir sinyal vermezken Euro / Yen’deki yükseliş Avrupa’ya ihracatı kuvvetli olan Japon şirketlerine destek veriyor. Nikkei % 0.12 artışla yoluna devam ederken Euro / Yen 110 seviyesinin hemen altında ve Dolar / Yen 83.40 düzeyinde. Asya ve Pasifik bölgesindeki emtia üreticisi konumundaki ve risk iştahına kuvvetli şekilde bağlı olan Yeni Zelanda ve Avustralya Doları gibi para birimleri kuvvetleniyorlar.

AVRUPA’DA BEKLENTİLER VE GÖREVLER

Geçen haftanın spekülasyonu yeni haftanın da beklentisi oluyor. Hali hazırda görevde olan Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Temmuz ayında devreye girecek olan kalıcı istikrar fonunun (ESM) birleştirilerek daha büyük bir silah yapılması hedefleniyor. Daha önce özellikle Almanya ve Başbakan Merkel’in karşı çıktığı bu görüşe şimdi biraz daha yakın olduğunun duyrulmasıyla beklentiler de oluşmuş durumda. Euro / Dolar 1.3168’ten işlem görüyor. Avrupa için yükselen Borsalar moral olurken % 5 seviyesinin üzerinde işlem gören 10 yıllık tahvil faizi ve ekonomisi yakından izlenen İspanya gibi ülkeler de birer gösterge niteliğinde. Diğer yandan bugün yapılacak ihale sonrasında Yunanistan’ın özel sektör katılımının ardından kimin elinde hangi büyüklükte CDS (Kredi Temerrüt Takası) kaldığı görülecek. Bu görevin ardından da birçok bilançonun Yunan varlıklarından arınması devam etmiş olacak.

EMTİADA YÜKSELİŞLER HAKİM

Cuma günü 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.36 artışl kaydederken % 2’den fazla prim yapan petrol fiyatları bu artışa ön ayak oldu. İsrail’de özel yetkili bir kabinenin ilk kez İran’a atak konusunda olumlu yönde oy kullandığının internet sitelerinde duyurulmasının ardından alımları hızlanan traderler ABD tipi ham petrol 107.31 Dolar’a taşırlarken Brent Petrol 125.75’te. Başka bir cephede ise güvenli liman olmasına rağmen yüksek oynaklık gösteren altın izleniyor. Sert satışların ardından 1.634 seviyesine inen altında  düşük seviyelerden talep ise devam ediyor. FT haberine göre ise altında merkez bankalarının alımları sürüyor ve Cuma günü bu alımların 200-300 milyon Dolar mertebesine vardığı da haberde yer alıyor. Ons başına 1.663 Dolar’dan işlem gören metale diğer değerli metaller de eşlik ederken bakır fiyatında gerileyen Çin konut fiyatlarına verilen negatif tepki görülüyor.

İÇERİDE AYRIŞMA YAŞANIYOR

Yurt içinde Döviz değer kazanıyor, faizde sınırlı satış yaşanırken borsada ise alımlar yaşanıyor. Cuma günü % 3’ten fazla yükselen banka hisseleriyle beraber ralliye devam eden İMKB 100 Endeksi % 1.72 artışla 62.336 puana yükseldi. Hacmin 3 milyar TL’yi geçtiği İMKB Tüm’de sanayi hisseleri % 0.17 yükseldiler. Sepet Kur 2.08’in hemen üzerinde güne başlarken Dolar / TL 1.7962’de. Gösterge faiz haftaya % 9.32 bileşikten başlarken yükselen global faizler yurt içinde de alımları sınırlıyor.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :


- TÜİK Ocak Dış Ticaret Endeksi 10.00

- Merkez Bankası, Ocak kısa vadeli dış borç verileri 14.00

- Euro Bölgesi'nde Ocak ayı cari işlemler dengesi açıklanacak 11:00 Önceki: -1,8 milyar euro

- Euro Bölgesi'nde Ocak ayı inşaat üretimi açıklanacak 12:00 Önceki: %0,3

- Apple telekonferansı yapılacak 15:00

- Yunanistan CDS ihalesi sonuçları açıklanacak 17:00

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü