Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ham petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle finansal aracı şirketlerin değerlenmesi, Tokyo Borsası'nı yukarı taşıdı. Nikkei 225 Endeksi, geçtiğimiz yılki depremden bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Kamu sektörü şirketleri ise, Citigroup Inc.'ın bu şirketlerdeki tavsiyesini azaltmasının ardından geriledi.

Emtiayı temel kâr kaynağı olarak gören Mitsui&Co. yüzde 0.9 primlendi. Endüstri robotları üreticisi Fanuc Corp., Citigroup'ın daha yüksek talep beklentisiyle hsse senedi tahminini yükseltmesi üzerine yüzde 1.9 değer kazandı. Fanuc Corp., Nikkei'deki yükselişe en çok katkı sağlayan şirket oldu. Kansai Electric Power Co., Citigroup'un şirketin hisse senedi notunu aşağı çekmesi ve NHK'nın Osaka şehrinin, nükleer reaktörleri yasaklayabileceği haberinin ardından yüzde 4.3 düştü.

Büyümenin, geçtiğimiz yıl bu zamanlarda yaşanan nükleer krizin olumsuz etkilerini üzerinden atmakta olduğunu söyleyen Pengana Capital Ltd.'ın yatırım yöneticilerinden Tim Schroeders,hisse senetlerindeki yükselişe yardımcı olan belirli faktörler olduğunu ifade etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 artışla 10,142.95 puana çıktı. Nikkei, geçtiğimiz yıl depremin gerçekleştiği 11 Mart'taki kapanış seviyesinin yalnızca yüzde 1 uzağında seyretti.

Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.2 kazançla 868.45 puana yükseldi. Endekste düşen ve artan hisse sayısı eşitti. Tokyo Borsası'ndaki ufak ölçekli şirketlerin göstergesi TSE Second Section Fiyat Endeksi 8. gününde de artış kaydederek, Eylül 2008'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.