Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahviller dünya genelinde 2010'dan bu yana en kötü ayını yaşıyor. Tahvillerdeki düşüşler, Fed'den gelen kolay para musluklarının kapanmasıyla, faizlerin rekor düşük seviyelere gerilemesine neden olan dört yıllık boğa piyasasının sona eriyor olabileceğine ilişkin endişelere neden oluyor.

Uzun süredir  faizdeki piyasa dinamiklerinin, Fed'in para politikası tarafından baskılandığını belirten dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock Inc.'in baş yatırım stratejisti Jeffrey Rosenberg, "büyük dönüm" noktasının gelmiş olabileceğini söylüyor.

ABD hükümetinden Latin Amerikalı telefon şirketlerine, Japon belediyelerinden Sukuk tahvillerine kadar tüm sabit gelir varlıkları Mart ayında ortalama yüzde 0.65 düşüşle, yüzde 1.09 değer kaybettikleri Kasım 2010'dan bu yana en kötü aylık performansını kaydetti. Tahvillerdeki düşüşler, yüzde 1.5 değer kaybetmiş olan ABD hazine tahvillerinin öncülüğünde gerçekleşti. 30 yıllık ABD hazine kağıtları ise bu ay yüzde 5.9 geriledi.

Fed'in merkez bankalarını finansal krizden çıkarmak için faizleri rekor düşük seviyelere çekmeye teşvik etmesiye, küresel tahvil piyasaları 2007'nin ortasından bu yana yüzde 29 artışla, yüzde 4.4'lük kazanç sağlayan MSCI Tüm Dünya Endeksi'ni solladı.