Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DE APPLE MORALİ YAŞANDI

97 milyar Dolar nakit ve benzeri varlığı olan şirketin hisse değeri 600 Dolar’ın üstüne çıkarken, 10 milyar Dolar hisse geri alım ve hisse başı 2.65 Dolar temettü açıklaması da sektör hisselerini olumlu etkiledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq % 0.75 artışla günü 3.018 puandan tamamlarken S&P 500 ise % 0.40 primle 1.409 puana ulaştı. Banka hisselerinde geöen hafta yaratılan olumlu hava banka stress testleri sonrasında da sürerken KBW Banka Endeksi % 0.46 primle seansı tamamladı. Günün kulak kabartılan kişisi ise New York FED Başkanı Dudley oldu. Henüz herşeyin bitmediğini ve ekonominin hala daha sorunsuz görülmediğini belirten Başkan, yeni tur varlık alımı için henüz alınmış bir karar bulunmadığını söyledi. Vurguların ardından, parasal genişlemenin rafa kalktığını düşünen yatırımcılar bu kez her seçeneğin Masada olduğunun hatırlanması üzerine Dolar’da satışa yöneldiler. Euro / Dolar 1.3240’a yükselirken, Dolar Endeksi 79.484’te.

ASYA’DA ÇİN KONUŞULUYOR

Artan Brent petrol fiyatı sebebiyle kısa sürede ikinci zama imza atan Çinli otoriteler benzin ve dizel fiyatlarını % 7 ve % 7.8 artırdılar. Dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi olan Çin, bu alanda ABD’den sonra geliyor. Tüketicinin harcanabilir payını bu zamların alacağı ve şirketlerin de maliyetlerinin artacağı spekülasyonu ile Şanghay Bileşik Endeksi % 1 gerilerken, Hong Kong’da işlem gören H tipi hisseler % 0.61 düşüşte. Japonya’da finansal piyasalar tatil olduğu için işlem yapılmıyor. Diğer önemli haber ise madencilik devi BHP Billiton’dan geldi. Çin’den gelen demir cevheri talebinin gerilemekte olduğunu açıklayan şirket hisseleri gerilerken Avustralya Borsasında da % 0.37’lik geri çekilme yaşanıyor. Çin’in yavaşlamakta olduğuna bir işaret olarak kabul edilen bu haber sonrasında baz metallerde de geri çekilme yaşanıyor. Bakır vadeli işlemlerde % 0.29 geriliyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.16 geriliyor. Dolar / Yen ise 83.42’de.

EMTİADA GERİ ÇEKİLME HAKİM

Çin haberleri ve piyasadaki yeni haber akışı eksikliğiyle ham madde fiyatları geriliyor. Eksik kalan risk iştahı petrolde de satışa sebep olurken ABD tipi ham petrol varil başına 107.62 Dolar’dan işlem görüyor. Brent petrol 125.12 Dolar’a inerken geri çekilme %0.47 seviyesinde. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.27 artış ile dünü tamamlarken bugüne aşağıda başladı. Değerli metallerde satışlar yaşanırken spot altın ons başına 1.656 Dolar, nakit gümüş ise 32.6925’ten alıcı buluyor. Paladyum ve platinde de satışlar yaşanıyor. Çin’de otomobil satışlarının % 5’i geçmeyeceği yönündeki meslek örgütü açıklamalarının ardından paladyum % 0.81 aşağıda. Rusya’nın buğdaya sınırlama getirmeyeceği ve ihracatı engellemeyeceği yönündeki açıklamaları ile % 0.8’lik düşüş görülürken soya ve mısırda da benzer düşüşler yaşanıyor.

YURT İÇİNDE AYRIŞMA SÜRÜYOR

Cuma günü Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın yaptığı konuşmadan faiz koridorundaki daralma mesajını çıkaran piyasa oyuncuları faizde sınırlı satışa ve kurda alıma geçmişlerdi. Büyümeye destek mesajı ve küresel hisse çarpanlarının pahalılanıyor olması gibi sebeplerle destek bulan İMKB 100 Endeksi ise yükselmeye devam ediyor, dün gelen alımlarla kapanış % 0.32 artışla 62.537’den yapıldı. Son satin içinde kar satışları görülürken hacim tüm hisselerde 3 milyar TL’yi aştı. Banka hisseleri % 0.75 yükselirken sanayi hisseleri ise % 0.52 yükseldiler. Gösterge faiz % 9.41’den günü tamamlarken TCMB’nin kurdaki yükselişe gecelik repo miktarını kısarak ve faizi yükselterek cevap verebileceği endişesiyle satışlar yaşandı. Dolar/TL güne 1.8078’te başlıyor, Sepet Kur ise bankanın kritik olarak kabul ettiği 2.10 düzeyinin üstüne çıkmış durumda.


Bugün beklenen veri akışı şu şekilde:

- Almanya'da Şubat ayı ÜFE açıklanacak 09:00 Önceki: %0,6

- İngiltere'de Şubat ayı TÜFE açıklanacak 11:30 Önceki: -%0,5

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

- ABD'de Şubat ayı konut başlangıçları ve inşaaat izinleri 15:30

- Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin, yüzde 10,32 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesine ilişkin ihalede son teklif verme tarihi 16.00

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü