Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd.'ın Çin'in çelik üretiminin yavaşladığını söylemesinin, Asya'daki büyümeye bağlı para birimlerinin talebini düşürmesi üzerine dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında değerlendi.

Rio Tinto Plc'nin Çin'in orta vadeli büyümesinin yavaşladığının sinyalini vermesinin emtia fiyatlarının düşeceğine ilişkin endişeleri artırmasıyla Avustralya doları zayıfladı. Asya Borsalarının son 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından Yeni Zelanda doları dört günden bu yana ilk kez değer kaybetti. Dolar, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ABD'deki yavaş büyümenin, sıfıra yakın faizleri gerektirdiğini tekrarlayacağına ilişkin spekülasyon üzerine, euro karşısında 1 haftanın en düşüğünün  yüzde 0.2 uzağında seyretti.

BHP ve Rio Tinto'dan gelen Çin'deki yavaşlamaya ilişkin yorumların, başta Avustralya doları olmak üzere, emtia odaklı ekonomisi olan ülkelerin para birimlerine zarar verdiğini belirten Commonwealth Bank of Australia'nın yöneticilerinden Tim Kelleher, ABD doları ve yenin ralli yaptığını söyledi.

Dolar, Avustralya doları karşısında yüzde 0.3 artışla 1.0576 seviyesine çıkarken, Yeni Zelanda doları karşısında da yüzde 0.2 değer kazanarak 82.45 centten işlem gördü. Dolar, yen karşısında 83.35'ten 83.43'e çıkarken, euro karşısında da 9 Mart'tan bu yana en düşük seviyesi olan 1.3266 seviyesinden 1.3236'ya yükseldi. Euro/Yen paritesi ise dün 110.57 yene kadar tırmanmasının ardından önce 110.34'e düştü, ardından 110.44'e yükseldi.