Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de enflasyon Şubat ayında, alkollü içecekler ve bazı gıda fiyatlarının, elektirk ve doğalgaz maliyetlerindeki düşüşlerin etkisini gidermesi sonucu, ekonomistlerin tahminlerinden daha az yavaşladı.

Tüketici fiyatları (TÜFE) Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 arttı. Bu, Kasım 2010'dan bu yana en düşük enflasyonu işaret ediyor. Ocak ayında ise artış yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg News'un anketine katılan 38 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 3.3 artış göstermesi bekleniyordu.

Enflasyondaki yavaşlamanın hızı, son altı ayda hızlı bir yükseliş gösteren petrol fiyatları tarafından sınırlanmış olabilir. İngiltere'de fabrika çıkış fiyatları Şubat ayında sıçrama yaptı ve İngiltere Merkez bankası politika yapıcısı Martin Weale, geçen ay yaptığı açıklamada, yükselen işsizlik ve zayıf talep döneminde, enflasyonın beklenenden daha fazla inatçı olabilme riski bulunduğunu belirtmişti.

Londra'da IHS Global Insight ekonomistlerinden Howard Archer, "Enflasyon önümüzdeki aylarda daha da düşmeli. Ancak asıl tehlike, enflasyonun umulandan daha inatçı olabileceği" dedi ve "Eğer enflasyon gerçekten inatçıysa, bu durumun, İngiltere'nin büyüme görünümü üzerinde endişe verici etkileri olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İstatistik ofisi, 12 aylık enflasyon oranı üzerindeki en büyük aşağı yönlü baskının konut ve hanehalkı hizmetlerinden, yukarı yönlü baskının ise tütün ve alkolden geldiğini kaydetti.