Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Çin'de ekonominin yavaşlayacağı beklentilerimim emtiaya satış getirmesi ile birlikte değer kaybediyor. Bu hareket sonucu, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi üç günlük yükselişini tersine çevirdi.

Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. ve Cliffs Natural Resources Inc., Çin'in akaryakıt fiyatlarına son iki yılın en büyük zammını yapması ve BHP Billiton Ltd.'nin Çin'de çelik üretiminin yavaşlamakta olduğunu açıklamasının  ardından yüzde 2.7'nin üzerinde düşüşler gerçekleştirdi. Adobe Systems Inc., kar tahmininin bazı tahminlerin altında kalmasının ardından yüzde 3.6 geriledi. En büyük ikinci lüks mücevher perakendecisi Tiffany & Co., kar tahmininin analistlerin beklentisinden daha iyi çıkmasının desteği ile yüzde 5.3 yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.8 düşerek, New York saati ile 09:44'te 1,398.29 puana indi. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi dün Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dow Jones Endeksi 109.32 puan ya da yüzde 0.8 gerileyerek 13,129.81 puana geriledi.

Lisle, Illinois'de Oakbrook Investments'tan Peter Jankovskis, "Çin'de yavaşlama kaçınılmaz" dedi ve "Bu durumun, emtianın ateşinin bir kısmını alması mümkün. Zira emtia, talebi yönlendiren faktör. Çin büyümeyi sağlayan yegane unsur değil. Çin önemli bir oyuncu olmaya devam edecek. Ancak ABD ekonomisi ayaklarının üzerinde duruyor görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel hisse senetleri, Çin'in altı haftadan az bir süre içinde ikinci kez akaryakıt fiyatlarını artırması sonrası değer kaybetti. Çin Otomobil Üreticileri Birliği yetkilisi, ülkede araç satışlarının sektör tahminlerinin altında kalabileceğini belirtti. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., Çin'in çelik üretiminin yavaşlamakta olduğunu kaydeti. Bugün ABD'de açıklanan Şubat ayı konut başlangıçları verisi son üç yılın zirvesinden düştü.başla