KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ve en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'in yavaşladığına ilişkin endişeler Amerikan hisselerine değer kaybettirdi. Çin'e dair endişeler endişeler, emtiaya değer kaybettirdi; Standard&Poor's 500 Endeksi 3 gündür süren yükselişine ara verdi.

Çin'in son 2 yılın en büyük benzin zammını yapması ve BHP Billiton Ltd.'ın ülkenin çelik üretiminin yavaşladığını söylemesinin ardından sanayi ve emtia hisseleri değer kaybetti. Caterpillar Inc. ve Alcoa Inc. yüzde 1.5'in üzerinde  düştü. Adobe Systems Inc., kârın beklentinin altında kalmasıyla yüze 3.9 geriledi. Bank of America Corp. yüzde 2.9 primlendi. Tiffany&Co. da beklentinin üzerinde kâr tahmininde bulunmasının ardından yüzde 6.7 artış kaydetti.

S&P 500 Endeksi, önceki gün Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetmesinin ardında yüzde 0.3 kayıpla 1,405.52 puana geriledi. Dow Jones Endeksi yüzde 0.5 düşüşle 13,170.19 puandan işlem gördü. Russell 2000 Küçük Ölçekli Şirket Endeksi yüzde 1 düştü ve 829.24 puandan işlem gördü. ABD Borsalarında dün 6.2 milyar hisse olarak gerçekleşen işlem hacmi, 3 aylık ortalamın yüzde 6.5 altına işaret etti.

Çin'in yavaşlamasının kaçınılmaz olduğunu belirten Oakbrook Investments'ın yöneticilerinden Peter Jankovskis, bunun emtiadaki ateşi bir miktar alacağını, ancak büyüme konusunun Çin'den ibaret olmadığını söyledi. Jankovskis, Çin'in önemli bir oyuncu olmayı sürdürdüğünü, fakat ABD'nin geri gelmekte olduğunu savundu.

Hisse senetleri, Çin'in 6 hafta içinde ikinci kez benzin zammı yapmasının ardından değer kaybetti. Çin Otomobil Üreticileri Derneği'nden bir yetkili dün Çin'deki otomobil satışlarının hedefi tutturamayabileceğini söyledi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton da Çin'in çelik üretiminin yavaşladığına dikkat çekti. ABD'de konut başlangıçları Şubat ayında 3 yılın zirvesine yaklaştı.

Advertisement