Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD VE ASYA KIRMIZIDA

İki bölgenin de para birimleri değer kaybederken, bonoları genellikle satıcılı ve hisse senetleri aşağıda. Dolar Endeksi 79.405’ten işlem görürken % 0.24 düşüşte. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.03 aşağıda. Önemli risk göstergelerinden Japon Yeni bugün yatay görünmeisne rağmen Dolar / Yen 83.68’de. ABD borçlanma araçlarının uzun vadeli kısmında karışık bir görüntü izlenirken, 10 yıllık bileşik faiz % 2.3574’te. Dün konuşan FED Başkanı Ben Bernanke ekonominin hala yardıma ihtiyacı olduğunu söylerken yeni tur varlık alımıyla ilgili yorum yapmadı. Konuşan FED Başkanları krevanına katılan Mineapolis Başkanı Kocherlakota da ekstra önlemlerin 2012 – 2013 yılında çekilmesi gerektiğini belirtti. Hafta başından bu yana görüş bildiren başkanların ekonomiden memnun oldukları ancak verilen desteği çekmek için isteksiz oldukları ve yeni tur varlık alımının da seçenekler arasında olduğu, yatırımcılar tarafından alınan mesajlar arasında. S&P 500 Endeksi günü % 0.30 gerilemeyle tamamlarken kapanış 1.405 puandan yapıldı. Banka hisseleri günü artıda tamamlarken madencilik hisseleri düştüler. Asya’da ise hisse kayıpları devam ediyor. MSCI Asya Endeksi % 0.7 değer yitirirken dün tatil olan Japon piyasalarının da satışa katılması kırmızıları artırıyor. Nikkei 225 Endeksi % 0.55 gerilerken Şanghay Bileşik Endeksi % 0.06 geriliyor. Dün Çin’den gelen yavaşlama sinyalleri üzerine bölgede kayıplar yaşanmıştı.

AVRUPA UMUTLU, EMTİA PEŞİNDE

Yunan parlamentosunda 130 milyar Euro’luk kurtarma paketinin onaylanmasının ardından ülke riskinin azaldığı spekülasyonuyla Euro’da alıma geçen yatırımcılar pariteyi 1.3273’e taşıdılar. Dün global piyasalardaki moral bozukluğuna parallel kırmızıya geçen Avrupa Borsaları bugün, kuvvetlenen Euro ve satmaya devam eden Asyalı yatırımcılar arasında tercih yapmak durumunda kalacaklar. Eurostoxx 600 Endeksi dünü % 1.14 kayıpla tamamlamıştı. Suudi Arabistan’dan gelen mesajlarda üretimin % 25 artırılabileceği ve fiyatın adil seviyenin üstünde olduğu yönündeki mesajların ardından % 2 düşen petrol fiyatında bugün toparlanma var. 106.73’e yükselen ABD tipi ham petrole varil başına 124.51 Dolar’dan alıcı bulan Brent petrol eşlik ediyor. Çin endişeleriyle gerileyen bakırda ise bugün yükseliş var. Vadeli işlemlerde % 0.76’lık artış yaşanıyor. Spot altın 1.653 Dolar’dan işlem görürken diğer değerli metallerde de yükselişler yaşanıyor. Tarım emtiasında sınırlı alım çabaları görülürken buğday ve soya % 0.3’ten fala primli, mısır ise yatay.

YURT İÇİNDE AYRI HİKAYE

Cari açık verisinin beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından makro ekonomik endişelerle yükselen Dövize geçen hafta beklentilerin altında kalan tonlamasıyla TCMB Başkanı Başçı da eşlik edince kurda yükseliş bir miktar hızlanmıştı. Dün de devam eden hareketin ardından Dolar / TL’de 1.82 aşılırken Sepet Kur 2.12 sınırına yaklaştı. Daha önce bankanın müdahil olduğu seviyeler olması bakımından yakından izlenen 2.10 ve üstündeki Sepet Kur seviyesi şimdilik aşılmış durumda. TL’deki değer kaybına bankanın da piyasaya verdiği repo miktarını kısarak ve maliyetini yükselterek cevap vereceğini düşünen piyasa oyuncuları faizde de satışa yöneldiler. Gösterge faiz günü % 9.56 bileşikten tamamladı. Pozitif ayrışan İMKB 100 Endeksi ise dün global borsalardaki satışlara ve diğer TL varlıklardaki zayıflığa bağlı olarak geriledi. % 0.60 düşüşle 62.164 puana inen endekste banka hisseleri % 1.22 değer kaybederlerken sanayi hisseleri % 0.11 kayıpla günü kapattılar.

 
Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :
 
- Almanya'da Ocak ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak 11:00 Önceki: 103,0

- İngiltere Merkez Bankası'nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak 11:30

- ABD'de Şubat ayı ikinci el konut satışları açıklanacak 17:00 Önceki: %4,3 (4.057.000)

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

 

 
Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü