Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de yavaşlayan ekonominin kârlara zarar vereceği ve tüketici taleplerini azaltacağına dair kaygılar, hisse senetlerine değer kaybettirdi. Şanghay Bileşik Endeksi 1 ayın en düşüğüne geriledi.

Likör üreticisi Kweichow Moutai Co. ve otomobil üreticisi SAIC Motor Corp., hız kaybeden ekonominin tüketimi sınırlayacağı spekülasyonuyla değer kaybetti. China Oilfield Services Ltd., kârların beklentiyi tutturamaması üzerine 3 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Hisse senetleri, hükümetin, Guangdong eyaletinin emeklilik fonlarına yatırım yaptığı haberlerini yayınlamasının ardından kazançlarını geri verdi.

İlk çeyreğin ekonomi ve kazançlar bakımından oldukça zayıf geçeceğini öngören Shanghai River Fund Management Co.'nun genel müdürü Zhang Ling, piyasanın negatif faktörleri fiyatladığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 2,368.91 puana gerilerken, CSI 300 Endeksi de yüzde 0.2 kayıpla 2,578.79 puandan işlem gördü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün New York'ta yüzde 1.1 aşağıda kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi'nin 30 günlük volatilitesi 14.9 puan ile 1 haftanın en düşüğünde seyretti. Endeksteki 13.6 milyar hissenin el değiştirmesiyle, işlem hacmi bu yılki günlük ortalamanın yüzde 7.9 üzerine işaret etti.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl merkez bankasının, munzam karşılık oranlarında daha fazla indirime gideceği beklentisiyle yüzde 7.7 yükseldi. Endeksteki hisseler, tahmini kârlarının 9.8 katından fiyatlanıyor.