Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın hisse değerlemelerini, gelişmiş piyasa hisseleri ile karşılaştırıldığında son üç yılın en düşük seviyesine indirmesi ile birlikte satıcılı seyrediyor.

China Oilfield Services Ltd., karının analistlerin tahminlerinin altında kalmasının etkisi ile, Şanghay'daki işlemlerde, son üç ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. China Rongsheng Heavy Industries Group Holdings Ltd., ikinci yarı karının yüzde 59 düşmesinin ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 6.8 değer kaybetti. Hyundai Steel Co., BHP Billiton Ltd.'nin Çin'de çelik üretiminin yavaşlamakta olduğunu açıklamasının etkisi ile, Seul'deki işlemlerde, yüzde 3.4'lük bir kayıp gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 15:07'de, 1,050.43 puan ile önceki kapanışına yakın seyrediyordu. Endekste, yükselen iki hisse akrşılığı üç hisse değer kaybetti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, tahmini karların 10.7 katı seviyesinde değerleniyor. Bu oran, gelişmiş ülkelerin hisselerini içeren MSCI Dünya Endeksi için 13.2 katı seviyesinde. Bu iki oran arasındaki fark, Şubat 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Mumbai'de Daiwa Asset Management (India) Pvt'den hisse senetleri müdürü David Pezarkar, "Çin'de büyümenin yavaşlamasına yönelik endişeler, küresel emtia şirketlerinin hisseleri üzerinde baskı oluşturuyor" dedi ve "Ekonomide yavaşlama, gelişen piyasalarda agresif parasal gevşeme olasılığını azaltıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen piyasa hisseleri için en iyi yıl başlangıcı, Çin'in 5 Mart'ta büyüme hedefini düşürdüğünü açıklaması ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde dış ticaret, perakende satışlar ve konut fiyatları gibi verilerin yavaşlamayı işaret etmesi ile birlikte gücünü kaybediyor. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, 2 Mart'ta ulaştığı son yedi ayın zirvesinden yüzde 3'lük bir düşüş gösterdi ve bu yıl başından beri görülen kazancı yüzde 14'e daralttı. Ancak gösterge endeks halen, 1992 yılından bu yana en iyi ilk çeyreğini gerçekleştirme yolunda.