Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki yavaşlamanın küresel büyümedeki düşüşü derinleştireceği kaygısıyla gelişen piyasa hisseleri düştü ve hisselerin değerlemesi son 3 yılın en ucuz seviyesine geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi dün yüzde 1.1 düşüşle 1,049.79 puana geriledi ve dördüncü gününü de ekside kapadı. Endeks, Aralık ayından bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. Endeksteki hisseler tahmini kazançlarının 10.7 katından işlem görürken, bu oran MSCI Dünya Endeksi'nde 13.2 katında seyrediyordu. Gelişmiş ve gelişen piyasa hisseleri endekslerinin değerlemeleri arasındaki fark 18 Şubat 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

1992'den bu yana en iyi yıl başlangıcını kaydetmiş olan gelişen piyasa hisseleri, Çin'in 5 Mart'ta büyüme hedefini düşürmesi ve dış ticaretten, perakende satışlara kadar birçok verinin dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki yavaşlamaya işaret etmesiyle değer kaybediyor. Gelişen piyasa hisseleri 2 Mart'ta kaydetmiş olduğu 7 ayın zirvesinden yüzde 2.8 gerileyerek, 1992'den bu yana en iyi ilk çeyreğindeki kazançlarını yüzde 15'e çekti.

İnsanların gelişen piyasa ekonomilerinin güçlü sıçrayacağı beklentilerinin, daha realist bir yaklaşım hâline dönüştüğüne dikkat çeken Toronto'daki RBC Capital Markets'ın gelişen piyasalar müdürü Nick Chamie, gelişen piyasalardaki büyüme şartlarının olumsuz olacağını ve Çin ile diğer büyük gelişen piyasaların emtia talebinin düşük olacağını öngördü.

Dünyanın en büyük enerji tüketicisi ve çelik üreticisi Çin dün 6 haftada 2. kez benzin zammı yaptı. Çin Otomobil Üreticileri Derneği Başkan Yardımcısı Gu Xianghua, ekonomik büyümedeki yavaşlamanın etkisiyle otomobil satışlarının 2012'de beklentilerin altına kalabileceğini söyledi.