Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in araştırmasına göre, Hong Kong, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in kapısı olma konumu, serbest piyasa politikaları ve düşük kurumsal vergileriyle, dünyanın iş yapmak için en iyi yeri.

Ekonomik entegrasyon ve iş gücü maliyetlerini da kapsayan 6 kritere göre değerlendiren yeni endekse göre, 7 milyar kişiyi barındıran Hong Kong, Hollanda, ABD, İngiltere ve Avustralya'yı geride bırakarak ilk sırada yer alıyor.

Hong Kong'un yeniden Çin egemenliğine girmesinin ardından uluslararası finans barınağı olma özelliğini yitireceği düşünülmesine rağmen, şehir, 15 yıldır ilk sırada geliyor. General Electric Co.'nun şehirde kurulu operasyonları bulunurken, Gap Inc. birçok yabancı giyim şirketinden biri ve HSBC Holdings Plc de şehirin Borsasındaki finans devleri arasında sıralanıyor.

Hong Kong'un hem Çin'e bir giriş kapısı olması hem de rekabetçi vergi oranlarıyla, Asya'ya açılmak isteyen şirketler için doğal bir seçenek olduğunu belirten Nomura Holdings Inc.'in Asya ekonomileri araştırma müdür yardımcısı Tomo Kinoshita, bunun Çin'e ve Asya'ya yakın olmak isteyen şirketler için oldukça akıllıca bir seçim olduğunu söyledi.

Bloomberg, 160 piyasayı 6 faktöre göre değerlendiriyor. Bu faktörler, şirket kurma, istihdam ve taşınma maliyeti, ekonomik entegrasyon seviyesi, enflasyon ve yolsuzluk düşüklüğü ve yerel tüketicinin ne oranda hazır olduğu şeklinde sıralanıyor.