KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in görünümünü negatife indirdiği İngiltere, Şubat ayında bir önceki yıl aynı aya kıyasla iki kat bütçe açığı verdi. Vergi gelirlerinin azalması ve harcamalardaki artışın buna neden olduğu açıklandı. İngiltere Maliye Bakanı'nın bugün yapacağı bütçe sunumu öncesinde gelen bu verinin piyasaya etkisi negatif oldu. Öte yandan ABD'den konut piyasası verileri bugün de gelmeye devam edecek. İkinci el konut satışları verisi dün piyasa beklentisine yakın gelen yeni konut satış ve yapı izinleri verisi sonrası dikkatle takip edilecek.
 
Bir süredir yaşadığı sıkışmayı geçtiğimiz hafta yukarı yönlü kıran İMKB, dünkü geri çekilmenin ardından bugün toparlamış görülüyor. Yeniden 62,500'ün üzerine çıkan Bileşik Endeks, Avrupa Borsalarında gözlenen sınırlı yükseliş ile bu anlamda yurtdışı borsalardan destek görmüyor. TL'nin bugün yeniden değer kazanmasının İMKB-100'ün yükselişine taban oluşturduğu görülüyor. Güne 193 puan artışla 62.358 puandan başlayan Bileşik Endeks, ilk seansı %0,6 yükselişle 62.540 puandan kapattı.
 
DOLARIN ATEŞİ SÖNÜYOR

Dün 1,8250'yi gören Dolar / TL'de bugün gerileme gözleniyor. Özellikle Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmasının ardından kurdaki düşüşün hız kazandığı görülüyor. Doların bugünkü zayıf seyri de TL'yi destekliyor.Kur 1,81 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Yunanistan Parlamentosunun 130 milyar EUR'luk ikinci yardım paketini onaylamasının ardından EUR/USD paritesi bugün yükselişte. 1,33'e doğru hareket eden pariteye, FED'in içerisinde halen parasal genişlemeyi dile getiren grubun açıklamalar ile varolduğunun görülmesi de ivme verdi. Hatta Goldman Sachs, bu yıl ABD'nin 3. parasal genişlemeye gideceği öngörüsünde bulundu. Dün 2,12'yi aşan Döviz sepeti de bugün 2,11'in altına gevşemiş durumda.
 
Bir süredir yükselişte olan gösterge tahvil faizi, MB Başkanı Erdem Başçı'nın bugünkü konuşmasında fiyat istikrarına özellikle vurgu yapması ile durulmuış görülüyor. Gün içinde 9,60'ı gören faiz, 9,51'e çekilmiş durumda. Gösterge faiz dışında, uzun vadeli tahvil faizlerinde de gerileme gözleniyor. Benzer ülke tahvillleri ile kıyaslandığında bugün Türkiye'nin olumlu yönde ayrıştığı görülüyor.
 
Dolardaki zayıf seyir, zayıflayan talebin olumsuz etkilediği emtialara destek veriyor. Altının %0,4 artışla 1657 USD/Ons'a gelirken, Brent petrolün varil fiyatı %0,3 yükselişle 124,5 USD/varil seviyesinde.

Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Advertisement