Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DE SAKİN GÜN

Güne Yunanistan’daki kurtarma paketinin, Yunan meclisindeki onayıyla ivmelenen Euro / Dolar hareketiyle başlayan Avrupa piyasaları günün devamında alımlarının çoğunu geri verirken ABD de partiye katıldı. İkinci el konut satışları beklentilere parallel açıklansa da bu veri risk iştahını hareket ettirmeye yetmedi. Bir süredir yükselen ve yıl başından bu yana % 11.55 yükselen S&P 500 Endeksi bu kazanımlara sahip çıkmayan isteyen yatırımcıların cılız satışlarıyla geriledi. İşlem hacminde son 3 aya göre % 7’lik bir düşüş görüldü. S&P 500 % 0.19 düşüşle 1.402 puana inerken Dow Jones % 0.35 düşüş sergiledi ve kapanışı 13.124 puandan yaptı. Dünyanın ne büyük tahvil fonunu yöneten PIMCO’nun ABD Doları’na desteği ile Dolar kuvvetlenirken, Dolar Endeksi güne 79.49’dan devam ediyor. PIMCO kendi portföyüne Avustralya Doları, Pound ve Euro’ya karşı Dolar aldığını açıkladı. Kısa sürede hızla yükselen ABD faizlerine dün ilgi vardı. ABD 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 2.2835’e indi.

ASYA’DA EKONOMİ MANŞETLERİ İLGİ GÖRÜYOR

Japon ekonomisindeki toparlanma temasına Şubat ayı dış ticareti de katkı yaptı. Beklentilerin çok üzerinde ticaret dengesi açıklayan ve tahminleri aşan ihracat verileri sonrasında Yen değer kazanırken Dolar / Yen 83.35’e indi. Nikkei 225 Endeksi % 0.40 artış kaydederken 10 bin üzerindeki hareket devam ediyor. Diğer data ise Çin’in özel PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) olarak açıklandı. HSBC’nin anketine göre 5. Ayda da düşüş kaydeden öncü büyüme verisi daralma ve genişlemenin arasındaki çizgi olan 50’nin altında ve 48.1 olarak açıklandı. Yaklaşık 400 işletmeyle yapılan ankete katılım genellikle % 85 - % 90 civarında oluyor ve resmi ankete göre farkı bu araştırmadaki işletmelerin ölçek olarak daha küçük olması. Yavaşlama işaretlerinin sürmesi ülke içindeki finans medyasını parasal gevşemeye çağrı yapmaya itince ülkeden gelebilecek bir gevşeme de beklentiler arasına girmiş oldu. Bölge Borsalarının ilk tepkisi negatif yönde olsa da ardından gelen alımlarla MSCI Asya Endeksi % 0.4 artıya geçerek yeşil bölgeye ulaşmayı başardı. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.02 primli.

EMTİA FİLMİNİN YILDIZI: ‘PETROL’

Yükselen petrol fiyatını geri çekmek için hemen hemen tüm siyasi liderler açıklama yapıyor. Özellikle ABD’de Obama karşıtı kampanyanın sac ayaklarından biri haline gelen yüksek benzin fiyatının önünü almak için Demokratlar cephesinden yoğun çaba var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere ile stratejik rezervlerin serbest bırakılması konusunu görüşen ancak anlaşmaya varamayan iki ülkeye son destek de Fransa’dan aynı öneriyle geldi. Petrol fiyatı gerilerken ABD tipi ham petrol varil başına 106.44 Dolar’da. Brent petrol 123.55’ten alıcı bulurken gerileme % 0.52 düzeyinde. Değerli metallerde ilgi zayıf-satış yönünde yaşanırken spot altın ons başına 1.649 Dolar’da. Güney Amerika’nın en büyük mısır üreticisi Brezilya’da kurak hava sebebiyle ekinlerin zarar görebileceği beklentisi satın alınırken vadeli işlemlerde % 0.27’lik artış görülüyor. Buğday ve soyada ise karışık görünüm söz konusu. Çin’den gelen yavaşlama sinyallerini petrol gibi ciddiyle alan bir diğer ham madde ise bakır. Baz madenin vadeli işlemlerde % 1’den fazla gerilediği görülüyor.

YURT İÇİNDE ‘ŞAHİN AÇIKLAMALAR’ İZLENDİ

Şubat ayının 3. Haftasından bu yana gerileyen TL ve 9 bileşiğin altından gelen satışlarla yükselen gösterge faiz seviyesine sözlü müdahale TCMB Başkanı Başçı’dan geldi. Bir zirvede konuşan Başkan ‘Parasal Sıkılaştırma’nın enflasyon % 5’e inene kadar devam edeceğini yineledi. Açıklamaların ardından değer kazanan Türk Lirası, Dolar’a karşı 1.8157’den güne başlıyor. Euro / TL 2.4042’de ve Sepet Kur 2.11’de. Gösterge faiz ise sınırlı düşüşünün ardından güne % 9.54’ten başlıyor. Yurt dışındaki yeni haber arayışına ortak olan İMKB 100 Endeksi diğer benzerleri gibi günü salınarak kapattı. % 0.16 gerileyen endekste kapanış 62.064 seviyesinden yapıldı. Banka ve sanayi hisselerinde küçük çaplı satışlar yaşandı.

Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

 -       Euro Bölgesi'nde Ocak ayı yeni sanayi siparişleri açıklanacak 12:00 Önceki: 1,9%

-       TCMB beklenti anketinin Mart ayı ikinci sonuçları açıklanacak 14:30

-       ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü