Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Çin'de imalat sanayinin beşinci ay üst üste daralabileceğini gösteren verinin, Japonya'da dış ticaret dengesinin beklenmedik bir şekilde fazla vermesinin etkisini gölgelemesinin ardından kazançlarını geri verdi.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, HSBC Holdings Plc'nin açıkladığı PMI verisinin Çin'de imalat sanayinin daralabileceğini göstermesinin ardından seans içindeki yüzde 0.6'lık kazancını geri verdi. Çimento üreticisi China National Building Material Co. yüzde 2.3 düştü. Piyasa değeri bakımından Japonya'nın ikinci en büyük oto üreticisi Honda Motor Co., erken saatlerde yüzde 2 kadar artmasının ardından kazancını yüzde 0.8'e daralttı.

Sydney'de Russell Investment Group stratejistlerinden Andrew Pease, "Çin'de bu sene, uygulamaya koyulan politikalar nedeniyle sert iniş beklemiyorum" dedi ve "Çin'de konut sektörü kilit endişe kaynağı. Konut piyasasından gelen anekdotlar, zayıflığın oldukça kayda değer olduğunu işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, seans içinde yüzde 0.8'lik kazancının bir kısmı geri verdi ve Tokyo saati ile 13:40'ta yüzde 0.3 yukarıda 126.45 seviyesinde seyrediyordu. Endeks bu yıl, ABD ekonomisinin iyileşmekte olduğu yolundaki işaretlerin Asya ihracatçılarının görünümüne yönelik güveni artırmasının etkisi ile dün itibariyle yüzde 11 yükseldi. Bu ralli, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin değerlemesini tahmini karın 14.9 katına çıkardı. Bu oran S&P 500 için 13.5 kat ve Stoxx 600 için 11.2 kat.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi, kazanç ve kayıp bölgeleri arasında dalgalandıktan sonra yüzde 0.1 kaybetti. Japonya hisse sentleri erken saatlerde, açık vermesi beklenen dış ticaret dengesinin sürpriz bir şekilde fazla vermesinin, ekonomiye yönelik iyimserliği artırmasının ardından yükselmişti. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.1 geriledi.