Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının bir süredir seyrettiği yüksek seviyenin reel sektör üzerindeki etkisi bugün açıklanan PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verileri ile görülmüş oldu. Çin'den gelen HSBC PMI verisi 48,5 ile büyüme ve daralma için eşik seviye olan 50'nin yine altında kaldı. Günün devamında gelen Euro Bölgesi PMI verileri ise piyasa tahminlerine bakıldığında hayal kırıklığı yarattı. PMI Hizmet Endeksleri'ndeki gerilemeye kıyasla PMI İmalat Endeks'lerinde sert düşüş, bir süredir konuşulan petrol fiyatlarının küresel aktiviteye yansımasını oldukça iyi gösterdi.
 
Oysa Japonya mal ticaret dengesinin Şubat ayında beklenmedik bir biçimde fazla vermesi ile Japonya'nın toparlanmasının daha hızlı olduğunun görülmesi, bugünkü PMI verileri öncesi yükseliş için tabanı oluşturmuştu. Ancak PMI verilerindeki gerileme ile borç krizinin ardından Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin endişeler yine ön plana çıktı.
 
İMKB POZİTİF AYRIŞTI

Dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, enflasyonda %5 hedefine ulaşılana kadar Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı tavrını devam ettireceğini, söylemesinin ardından, bu söyleme ilişkin ilk eylem gecikmeden bugün geldi. Merkez Bankası bugün, sıradışı gün algısı ile haftalık repo ihalesi açmadı ve piyasadaki aylık ve haftalık verilerle sağladığı fon miktarını 44 milyar TL'den 40 milyar TL'ye çekti. TL likiditesinin kısılması, gelişen ülke para birimlerinin değer yitirdiği bugünde, TL'nin güçlü durmasını sağladı. Merkez Bankası'nın piyasayı fonlama maliyeti de böylece %7,57'den %7,75'e yükseldi.
 
Merkez Bankası'nın TL'yi, dolayısı ile enflasyonu odak noktası olarak belirlemesi ile bugün İMKB-100 hafif ekside seyretmesine karşın, yurtdışı piyasalardan pozitif ayrıştı. 62 bin seviyesinin altına gevşemesine rağmen Bileşik Endeks, yurtdışındaki havanın olumluya dönmesi halinde 62binin üzerine yeniden çıkma eğilimini, bu seviyenin hemen altında seyrederek gösterdi. İMKB-100 ilk seansta %0,1 düşüş gösterse de 62.004 puan seviyesinden kapamayı başardı. Avrupa Borsalarında %1,5 civarından negatif seyir hakimken, İMKB-100 satış dalgasına şimdilik direnç gösteriyor.
 
Açıklanan ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması ile risk iştahında gerileme gözlendi. Hisse senedi piyasasında çıkışlar gözlenirken, bu dönemlerde ön plana çıkan ABD dolarına ve ABD, Almanya ve İngiltere tahvillerine yönelik talebin arttığı görüldü. Dolar Endeksi yeniden 80 seviyesine göz kırparken, özellikle gelişen ülke para birimlerde değer kayıpları gözleniyor. Dolar / TL ise Merkez Bankası'nın hamlesi ile %0,1 düşüş ile 1,8115 seviyesinde. Döviz sepeti ise yeniden 2,10'un altına çekilmiş durumda.
 
Haftalık ve aylık ortalama fonlama maliyetinin yükselmesi ile gösterge tahvil faizinde yukarı yönlü hareket görüldü. Normalde tahvil piyasasının daha olumsuz etkileneceği beklenirken, Merkez Bankası'nın enflasyon vurgusunu yeniden dile getirmesi ile gösterge tahvil faizi 10 baz puan yükselişle 9,63'e geldi.
 
Doların değer kazanması ile birlikte emtialara fiyatlarında da düşüşler görülüyor. Bir süredir güvenli liman niteliğini kaybeden altın, %0,7 düşüşle 1638 USD/Ons'a kadar geriledi. Brent petrolü ise yine benzer şekilde %0,7 değer kaybetmiş durumda. Brent petrolün varil fiyatı şu sıralar 123,3 USD/varil'den işlem görüyor.
 
Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü