Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Euro Bölgesi'nde üretimin daraldığını ve Çin'de imalat sanayinin zayıfladığını gösteren verilerin güvenli liman alımlarını getirmesi sonucu yükselişini üçüncü güne taşıdı. Tahviller böylelikle, son bir ayın en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştiriyor.

Gösterge 10 yıllık ABD tahvilleri, ABD'de işsizlik başvurularının son dört yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından kısa süreliğine kazançlarını geri verdi. Fed bugün 2.25 milyar doalrlık menkul kıymet alımı yapacak. 10 yıl vadeli enflasyondan korunmalı tahvillerin faizi, ABD'nin 13 milyar dolarlık bu kağıtların ihalesine çıkmaya hazırlanması ile birlikte negatife geçti.

New York'ta Jefferies Group Inc. ekonomistlerinden Thomas Simons, "Son birkaç haftada tahviller oldukça ucuzladı" dedi ve "Çin ve Avrupa'dan gelen olumsuz verilerle birlikte, riskten kaçış işlemleri görülmeye başlandı" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı düşerek, New York saati ile 09:51'de yüzde 2.26'ya düştü. Bu kağıdın faizi yüzde 2.24'e kadar inerek 14 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Otuz yıl vadeli tahvillerin faizi ise iki baz puan düşerek yüzde 3.36'ya geriledi.

ABD'de bugün açıklanan veriye göre, işsizlik başvuruları geçen hafta 5,000 düşerek 348,000'e indi ve Şubat 2008'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 46 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 350,000 çıkması bekleniyordu.

ABD Hazine kağıtları erken saatlerde, Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin (PMI) Şubat ayındaki seviyesi olan 49.6'dan Mart ayında 48.1'e düşmesi nedeniyle değer kazanmıştı.