Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman Bild gazetesine röportaj veren Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinde en kötünün geride kaldığını ve durumun istikrar sağlamaya başladığını söyledi.

Enflasyon ve bütçe açığı gibi ekonomik verilere dikkat çeken Draghi, bu verilerin, Avrupa'nın ABD'den daha iyi durumda olduğuna işaret ettiğini savundu ve "En kötü geride kaldı; fakat hâlâ daha riskler var. Durum daha istikrarlı bir hâl alıyor" ifadelerini kullandı.

Draghi'nin iyimser ifadelerine rağmen, Euro Bölgesi'nde Perşembe günü açıklanan satın alma yöneticileri PMI Endeksi, Avrupa'daki ekonomilerin güçsüzleştiğini gösteriyor.

Draghi bir süredir başta Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann tarafından olmak üzere, Avrupalı bankalara kredi destekleri sağlamasının daha büyük ve ciddi bir krize neden olacağı kaygılarıyla eleştiriliyor.

Bölgedeki bankalara Aralık ve Şubat'taki Uzun Vadeli Refinansman Operasyonları vasıtasıyla kredi sıkışıklığını önlemeleri için sunulan yarım trilyon euroluk fonları da değerlendiren Draghi, bu operasyonu "güçlü bir ilaç" olarak niteledi. AMB Başkanı, geçtiğimiz sonbaharda durumun ciddi olduğunu, bankaların kredi sıkışıklığının eşiğine gelmiş bulunduğunu hatırlatarak, bunun sonucunda bankaların iflas risklerinin görülmüş olduğuna dikkat çekti.

Draghi, yatırımcılarının güveninin geri geldiğini ve AMB'nin haftalardır tahvil alımı yapmak durumunda kalmadığını belirtti ve "artık top hükümetlerde" dedi.