Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de dün kötü çıkan imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin ardından, bugün ülkenin büyük bankalarından AgriBank'ın karındaki hızlı düşüşten olumsuz etkileniyor.

Asya hisse senetleri, Çin'in en büyük üçüncü bankasının karında gerçekleşen sürpriz düşüşün, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine yönelik yavaşlama endişelerini artırması sonrası, son bir yılın en büyük çaplı haftalık kaybını daha da genişletti. Metaller, arz tarafında sıkılaşmadan dolayı yükselen çinkonun öncülüğünde yukarı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 15:18'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Endeks haftayı, 16 Aralık'ta biten haftadan bu yana en büyük oran olan yüzde 1.7 düşüşle kapamaya yöneldi. Haziran vadeli  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, endeksin dün yüzde 0.7 düşmesinin ardından fazla bir değişiklik göstermedi. Bakır yüzde 0.7 yükselirken, çinko yüzde 1.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Japon yeni, bugün açıklanacak olan ABD birinci el konut satışları verisinde artış olacağı beklentisinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebi azaltması sonrası, son bir yılın en büyük çaplı haftalık kazancının bir kısmını geri verdi.

Agricultural Bank of China Ltd. ve China Unicom (Hong Kong) Ltd. beklenenden düşük kar açıkladı ve bu durum, dünkü zayıf PMI'ın ardından, Çin ekonomisine yönelik endişelerin artmasına neden oldu. Ocak ayından bu yana bilançolarını açıklayan Asya şirketlerinin yarısından çoğu beklenenden düşük kar açıkladı.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. stratehjistlerinden Nader Naeimi, "Ekonomik büyüme ve şirket karları, şimdiye dek gördüğümüz ralliyi destekleyecek denli güçlü değil" dedi ve "Dün Çin ve Avrupa'dan gelen imalat sanayi verileri tekrar küresel büyümeye ilişkin endişeleri alevlendirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.4 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2'lik bir kayıp yaşadı.