Piyasalar mola verdi
Kendi içinde farklılaşan varlık fiyatları dün küresel çapta geriledi
Kendi içinde farklılaşan varlık fiyatları dün küresel çapta gerilediler.
ABD’DE MORALLER BOZULDU
Çin’de özel sektör PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verisinin 5. Ayda da gerilemesi endişe uyandırırken, Avrupa PMI’larının da beklentileri karşılayamaması üzerine riskli varlıklar olan ilgim satış yönünde geldi. Global büyümenin tehlikeye girdiğini düşünen ve büyümeyle ilintili varlıkları elden çıkaran yatırımcıların satışları sonunda hisse senetleri, emtia, kredi türevleri ve Gelişen Piyasa varlıkları gerilerken güvenli liman olarak kabul edilmeyen her türlü varlık geriledi. ABD’deki hisse senetleri de satıştan etkilendi. S&P 500 Endeksi % 0.72 geriledi, kapanış seviyesi 1.392 puan oldu. Dow Jones 13.046 puana inerken teknoloji ağırlıklı Nasdaq % 0.39 düşüşle 3.063 puana indi. Bankacılık hisseleri % 1.62 artış kaydederken sağlık gibi defansif sektörlerin göreceli olarak daha iyi performans gösterdikleri izlendi. Riskten kaçış ortamında klaik olarak kuvvetlenen ABD Doları yatay seyrederken Dolar Endeksi güne 79.67’den devam ediyor ve düne göre % 0.07 düşüşte. FED Başkanlarından Bullard’ın ABD ekonomisine ilişkin iyimser tahminleri ve bu yıldan sonra faiz artışı beklentisi sabit getirili piyasaya satış getirirken, bugün açıklanacak konut piyasası verileri öncesinde 10 yıllık ABD tahvil faizi % 2.2873 bileşikte. Dün açıklanan hatalık işsizlik maaşı datasının da ekonomik güce işaret etmesi boğalara moral verirken, verinin 4 haftalık ortalaması son 4 yılın dibine indi ve böylece işgücü piyasasına ilişkin iyimserliği artırdı. ABD’de işsizlik % 8.3 seviyesinde. Bugün merkez bankası başkanlarının katılacağı toplantıda konuşma yapacak olan Başkan Bernanke’nin açıklamaları izlenecek.
ASYA’DA ÇİN EFEKTİ DEVAM EDİYOR
Ekonomik görünümüne ilişkin resmin bulanıklaşmaya başladığı ülkede politika yapıcıların bu zayıflığa parasal gevşeme yönünde tepki verecekleri beklentisiyle Asya’da iyimserliğe yol açarken bugün umutlu havanın dağıldığı görülüyor. MSCI Asya Endeksi % 0.7 düşüşte. Çin Şanghay Bileşik Endeksi % 0.76 düşüşte. Hong Kong’da hisse senetleri % 1.1 geriliyor. Mart sonunun Japon mali yılının da sonu olması sebebiyle bazı bilanço makyajlarına sahne olan şirket bilançoları sebebiyle Yen’de kuvvetlenme yaşanıyor. Diğer yandan kısa sürede hızla değer kaybeden kura tepki geldiğini ve risk iştahındaki dönüşün de Yen’e yardımcı olduğu izleniyor. Asya kurlarına asıl moral veren ise Çin’de Yuan’ın referans değerinin 0.18 aşağıda belirlenmesiyle beraber Yuan’ın Dolar’a karşı rekor kırması oldu. Ülkeden yaşanabilecek olası sermaye çıkışlarını önlemek isteyen yetkililerden gelen bu adımla beraber Asya’nın ihracatçı ülke kurları değer kazandılar. 10 Asya para biriminden oluşan Bloomberg-JP Morgan Endeksi % 0.07 primli. Çin’de açıklanan China Agricultural Bank bilançosunda beklenen karın görülememesi ve kredilere ilişkin ayrılan karşılıklar moral bozdu. Banka hisseleri % 3’ten fazla gerilerken bölgenin geri kalanına da negatif ton yayıyor. Ocak ayının başından bu yana kar açıklayan Asyalı 618 şirketin % 56’sı beklentilerin altında kalmış durumda. MSCI Asya Endeksi ise yıl başından bu yana % 13 primli.
EMTİADA ÇÖZÜLME YAŞANDI
Global büyüme sinyallerinin zayıflaması ve sinyali gönderenlerden birinin de dünyanın en büyük tüketicisi konumundaki Çin olması sebebiyle emtiada satışlar yaşandı. 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 1.06 düşerken petrol ve değerli metallerde daha sıkı çözülmeler görüldü. Stratejik rezervlerin serbest kalmasının konuşulduğu günlerde ABD tipi ham petrol 105.49 Dolar’a çekilirken dünkü satış % 2’yi geçti. Brent petrol 123.11 Dolar’a indi. Değerli metaller bugün tepkiyle başlarken spot altın ons başına 1.645 Dolar’dan alıcı buluyor. Nakit gümüşte son işlem 31.53’ten geçiyor. Dün % 2’ye yakın düşüşler yaşayan bakırda bugün vadeli işlemler % 0.6 artışa yönelirken kurşun ve çinko gibi baz metallerde de yükseliş var. İki haftalık düşüşün ardından satışların aşırı olduğuna karar verip alıma geçen işlemcilerin ve stok yapmak isteyen fiziki alıcıların fiyatlara destek verdikleri not ediliyor. Tarım emtiasında ABD’den gelecek ihraç talebi spkeülasyonu etkili oluyor. Soyada % 1’e yakın artış görülürken, mısır ve buğdayda alımlar daha sınırlı.
YURT İÇİNDE ‘İSTİSNAİ GÜN’
Merkez Bankası’nın günlük repo fonlamasında % 5.75’ten fonlama sunmaması ile piyasanın hem miktar olarak az fon bulabildiği hem de faiz olarak fazlasına katlanmak zorunda kaldığı gün olarak adlandırılabilecek ‘İstisnai Gün’ dün uygulandı. Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerini yönetmek, TL’nin değerini korumak gibi amaçlarla yöneldiği bu uygulama son yapıldığında 10 gün sürmüş ve banka 2.15’in üzerindeki Sepet Kur’u savunmuştu. Bu uygulama sonrasında teorik olarak değerlenen TL ve artan faiz görülüyor. Piyasada azalan ve değerlenen TL algılaması olurken, zor bulunan TL’nin faizi ve onu taşımak için talep edilen risk primi de artıyor. Sepet Kur 2.10’un altında bugüne başlarken, Dolar / TL 1.8096’da. Gösterge faiz dünü % 9.67’de tamamladı. İMKB 100 Endeksi ise Gelişen Piyasa hisselerine parallel olarak düştü. % 0.45 olan geri çekilmeyle kapanış 61.786 puandan yapıldı. Bugün global varlıklara WSJ’de çıkan Avrupa Kurtarma Fonu’nun büyütülerek 950 milyar Euro’ya yaklaştırılacağı haberleri destek verirken devam eden riskten kaçış modu ise bir başka tema olarak öne çıkıyor.
Bugün açıklanacak veriler şöyle :
- İtalya'da Ocak ayı perakende satışlar açıklanacak 11:00 Önceki: -1,1%
- ABD'de Şubat ayı yeni konut satış verileri açıklanacak 17:00
- ABD VE JAPONYA MB BAŞKANLARI’NIN KATILACAKLARI KONFERANS 20:45
Gökhan Şen
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü
gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net