Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed'în St. Louis branşının Başkanı James Bullard, ABD'de para politikasının dönüm noktasında olabileceğini ve küresel finans krizinden bu yana Fed'in ilk faiz artırımının 2013'ün sonlarında gelebileceğini söyledi.

Bullard, bugün Hong Kong'da yaptığı konuşmada, "Para politikasının şimdilerde mola vermiş olması ile birlikte, politikanın bir dönüm noktasında olup olmadığını değerlendirmek içim iyi bir zaman olabilir" dedi ve "ABD ekonomisi sıçramaya ve iyileşmeye devam ederken, ilave adımlar, ultra gevşek para politikasına yönelik bir aşırı taahhüt durumu yaratabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün yaptığı açıklamada, enflasyonun düşük kalacağı yolundaki kamuoyu görüşünün Fed'e, rekor düşük seviyedeki faizi sürdürme konusunda rahatlık sağlayacağnı söyledi. Bernenke ve diğer politika yapıcılar, geçen haftaki açıklamada, ekonomideki durgunluk ve baskı altındaki enflasyonun, temel faiz oranının 2014 yılının sonlarına kadar sıfıra yakın seviyede tutulmasını muhtemelen garanti edeceğini kaydetmişlerdi.

Bullard konuşmasında, "Çok sayıda para politikası adımlarının masada bulunması ve diğer adımların halen ekonomiyi belli bir gecikme ile etkilemekte olması ile birlikte, politikayı uygun hızda ve uygun zamanda geri çekmek özellikle zor" dedi ve "Böyle bir duruma temkinli yaklaşmayı isteyenler olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Fed yetkilileri para politikasının daha da gevşetilmesi konusunda farklı görüşlere sahip. New York Fed Başkanı William C. Dudley, 19 Mart'ta yaptığı açıklamada, ekonomik veriler iyileşirken, henüz tamamen sorunun bittiğini söylemenin çok erken olduğunu ve daha fazla tahvil alınması konusunda henüz hiçbir karar alınmadığını söyledi. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ise, dün yaptığı açıklamada, ekonominin güçlenmesi ile birlikte, ilave tahvil alımına karşı olduğunu kaydetti.