Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(A.A.) - Acemoğlu, şu anda Türkiye'nin ''dışlayıcı'' kurumlardan ''kapsayıcı'' kurumlara doğru yol aldığını söyledi. ''Türkiye'de ekonomi çok açıldı, ekonomideki özgürlükler çok arttı'' diyen Acemoğlu, ''Ekonomi alanında Türkiye'de bakıldığında 'kapsayıcı/açık kurumların' son 50-60 yılda gelişmeye başlayan kurumlar olduğunu ve bunların iyi yönlerinin görüldüğünü'' söyledi.

Bundan 30 yıl önce Türkiye ekonomisi denildiğinde, sadece İstanbul çevresinde birkaç tane büyük şirket bulunduğunu ve rekabetten uzak bir yapıya sahip olunduğunu anlatan Acemoğlu, ''Bugün Türk ekonomisi birkaç holdingden veya bir tek İstanbul'dan enerji almıyor. Bunlar ekonomik kurumların daha açık, kapsayıcı gelişmesi anlamına geliyor'' dedi.

Bu gelişmeleri çok olumlu değerlendirdiğini belirten Acemoğlu, ''Türkiye'de hem yaratıcılık hem yatırım hem de değişik sektörlere enerji getirmek konusunda ekonomik durum bundan 10-20 yıl öncesine göre çok daha sağlıklı durumda. Ama bu ekonomik gelişmeler siyasi bir ilerleme olmazsa geriye gidebilir. Bu da bizim için önemli bir tehlike. Bunun olmaması için siyasi kurumlaşmanın daha da kuvvetlenmesi lazım'' diye konuştu.

Acemoğlu, Türk ekonomisinin geleceğine ilişkin soru üzerine de ''Tabi geleceği bilmek mümkün değil, ama şu anda Türk ekonomisinin temelinde gayet sağlıklı etmenler var: Yaratıcılık, farklı sektörlerde yatırım, ihracat gibi. Ama bunun devam etmesi için Türkiye'nin açılmaya devam etmesi gerekiyor. Türkiye'nin önünde aynı Çin'in önündeki gibi seçimler olacak, eğer burada yanlış seçimler yaparsa da bu açılımı geri götürmeye başlar, bu da ekonomik potansiyele zarar verir'' dedi.

Dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde kürsüsü bulunan Acemoğlu, dünyanın en fazla atıf yapılan ilk 10 kişisi arasında yer alıyor. 2005'te ''John Bates Clark'' ödülünü kazanan Acemoğlu'nun adı geleceğin Nobel ödülü alacak kişileri arasında geçiyor.