KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni Mart ayında beklenmedik bir şekilde artarak son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin, Euro Bölgesi borç krizinin ihracatına yönelik talebi azaltmasına karşın, büyümeye dönebileceğini işaret ediyor.

Münih merkezli İfo enstitüsü, iş dünyasından üst düzey 7,000 kişiye dayandırdığı anketine göre, Almanya'da iş dünyası beklenti endeksinin, Şubat ayındaki 109.7 seviyesinden Mart ayında 109.8 seviyesine çıktığını açıkladı. Bloomberg News'un anketine katılan 44 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin revize edilmeden önceki Şubat ayı seviyesi olan 109.6'da kalması bekleniyordu.

Almanya'da imalat sanayi üretimi bu ay, Almanya'nın en büyük ihracat pazarı olan Avrupa'da hükümetlerin ve hanehalkının harcamalarını kısmalarından dolayı, beklenmedik bir şekilde daralmıştı. Öte yandan, Avrupa'da politika yapıcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.3 trilyon dolar) üzerinde nakit sağlaması ile birlikte, borç krizi ile mücadelede ilerlemeler kaydetti. Bu durum, yatırımcıların bekleyişlerini iyileştirdi. Almanya'da hisse senedi gösterge endeksi DAX bu yıl yüzde 19 yükseldi.

Londra'da Daiwa International ekonomik araştırmalar direktörü Tobias Blattner, "Avrupa Merkez Bankası'nın cömert likidite, enjeksiyonu borç krizinin daha da artacağı yönündeki endişeleri azalttı" dedi ve "Dahası, Almanya'nın temel göstergeleri çok güçlü kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İfo'nun diğer endekslerinden, mevcut durum endeksi değişmeyerek 117.4'te kalırken, yöneticilerin beklentilerini gösteren endeks 102.4'ten 102.7'ye çıktı.

Advertisement