Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse sentleri, gelişen ülke şirketlerinin karlarının yavaşlamakta olduğu endişeleri ve İspanya'nın Avrupa'nın borç krizini yeniden tetikleyebileceği spekülasyonu sonrası son sekiz haftanın en düşük seviyesine indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 09:21'de 1,037.44 puana indi ve 1 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışını yapmaya hazırlanıyor. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek düşüşünü dokuzuncu güne taşıdı ve Temmuz 2010'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı. China Shanshui Cement Group Ltd., karının analistlerin tahminlerinden düşük çıkmasının etkisi ile yüzde 11.7 değer kaybetti. Hindistan'da Sensex Endeksi, hükümetin bütçe açığını düşürmekte zorlanacağı endişeleri ve rupinin son 10 haftanın en düşük seviyesine inmesinin ardından yüzde 1.3 geriledi. Moskova'da Micex Endeksi yüzde 0.7 yükseldi.

İtalya Başbakanı Mario Monti, haftasonu yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi bakanlarının Avrupa için koruma duvarı arayışında oldukları bir ortamda, İspanya'nın Avrupa borç krizini yeniden tetikleyebileceğini söyledi. Avrupa Birliği, Çin'in en büyük denizaşırı piyasası ve Hindistan'ın ihracatının beşte birini alıyor. Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mukherjee, haftasonu yaptığı açıklamada, hükümetin bütçe açığını kapatabilmek için önümüzdeki aylarda zor kararlar almak ve ilave fon bulmak zorunda olduğunu söyledi.

Singapur'da ABN Amro Private Bank'tan Daphne Roth, "Yatırımcılar şirket kar rakamlarını ve daha da aşağı yönde revize edilip edilmeyeceklerini görmek için gelecekteki görünümü yakından izliyor" dedi ve "İspanya ve Avrupa'da risklerin çoğunun giderilmesine karşın, henüz herşey tamamen çözülmüş değil" değerlendirmesinde bulundu.

Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.4 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 geriledi. Çin'de ise Şanghay Bileşik Endeksi yaklaşık yüzde 0.1 arttı.