Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, ''Petrolle ilgili sadece İran unsuru söz konusu değil. Petrol, bu sene yine çok önemli bir tema ve yükseldi, yüksek olacak gibi görünüyor'' dedi.

Pekarun, bir grup gazeteciyle 2012 yılı plan ve projelerini paylaştığı basın toplantısında, Sanayi Grubu içinde Kordsa Global, Brisa, Olmuksa, Yünsa, Sasa ve Temsa Global şirketlerinin bulunduğunu hatırlatarak, söz konusu 6 şirketin Sabancı portföyünde banka dışı işlerde ciro ve karlılıkta neredeyse yüzde 40'ın üzerinde pay aldığını anlattı.

Sanayi Grubu'ndaki şirketlerin 2011'de çok güçlü bir performans sergilediğini vurgulayan Pekarun, şirketlerin satışlarını yüzde 40'ın üzerinde artırdıklarını, net karlılıklarını neredeyse ikiye katladıklarını ve bu sene kombinede net karlılıkta yüzde 40 civarında artış beklediklerini ifade etti.

Sabancı Holding Sanayi Grubu'nun 2011 yılı cirosunun yüzde 36 artışla 6 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini kaydeden Pekarun, 2012 yılında ise 7 milyar lira ciroya ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Soruları da yanıtlayan Pekarun, yeni müşterilerine yönelik pazarlarını büyütme hedefi bulunan Kordsa'daki en yetkin tesisin şu anda İzmit'te bulunduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

''İzmit'ten sonra bizim ikinci amiral gemimiz olacak tesis Endonezya'da... Asya pazarında büyümeye devam ediyoruz. Bu sene Kords'da rekor yatırım olacak. Bu yatırımın çok önemli kısmı da Endonezya'da olacak. Endonezya'daki polyester iplik tesisimiz ve kord bezi tesisimizde büyüme yapacağız. Zaten Endonezya ve Tayland'dan Çin'e hizmet ediyorduk. Biz ölçeğimizi biraz Endonezya'ya odaklayarak, Çin'de kord bezi tesisi kurmak yerine, Endonezya'daki tesisimizi büyüterek o büyümeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Endonezya'daki tesise yapılacak toplam yatırım 100 milyon dolar civarında olacak.''



-Petrol ve Çin

Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Pekarun, bu yıl petrol fiyatlarının beklentilerin üzerinde seyrettiğine, bunun belli seviyeyi geçtiğinde yavaşlatıcı etkisi olduğuna dikkati çekerek, ''Petrolle ilgili sadece İran unsuru söz konusu değil. Gelişmekte olan pazarların büyüme hızı arttığı zaman, mesela Çin gaza bastığı zaman petrolde etkisini hemen görüyoruz. Ekonomik boyutuna baktığımızda petrol, bu sene yine çok önemli bir tema ve yükseldi, yüksek olacak gibi görünüyor. Bunun büyümeyi yavaşlatma etkisi var. Burada en önemli rol, Çin'in rolü'' şeklinde yorum yaptı.

Sanayi Grubu'ndaki güçlü temalarının organik büyüme olduğunun altını çizen Pekarun, ''Mevcut işlerimizde büyüme fırsatlarımız var. Yatırımlarımız Kordsa ve Brisa ağırlıklıdır. 275 milyon dolarlık yatırım bütçesinin yüzde 85'i Kordsa ve Brisa'ya ayrılacak. Burada organik büyüme ağırlıklı gidiyoruz. Mevcut işlerimizde, mevcut pazarlarımızda büyüyeceğiz. Yani ana temamız şu anda satın alma değil, organik büyüme'' şeklinde konuştu.

Pekarun, Brisa'ya toplam 110 milyon doların üzerinde, Kordsa'ya da 130 milyon dolara yakın bir yatırımın söz konusu olacağını, Sanayi Grubu'nun 13 bin 500 civarındaki çalışan sayısının 2012'de 14 binlere yaklaşacağını bildirdi.

Temsa'da belli bir süredir yeniden yapılanmayla iyileştirmeye odaklandıklarını anlatan Pekarun, ''Bu sene önemli bir rekor ciro senemiz oldu. Yaklaşık 1,2 milyar lirayı geçtik. Karlılığımızda da iyileşme oldu'' dedi.

Pekarun, Temsa ve Kordsa'nın Mısır'daki tesislerine dair de ''Mısır pazarı önünde sonunda geri gelecek. Esas Mısır işimiz Kordsa tarafında. Bizim orada uzun süreli ortaklığımız var. Bu sene o tesisimizi yenileyip kapasiteyi artırıyoruz. Mısır'daki krizden Kordsa işi neredeyse hiç etkilenmedi. Temsa'nın buradaki yatırımı tamamen iç pazara odaklıydı. O iş bir anda durdu. Durduğu için de şu anda orada üretim yapmıyoruz'' şeklinde konuştu.

Bu yıl Mısır Temsa'nın çalışıp çalışmayacağı yönündeki soru üzerine Pekarun, ''Ortağımızla da konuştuk. Olumlu yönde gidişler var, ama bu sene değil'' dedi.

Sanayi Grubu'nun Sabancı Topluluğu'nun banka ve finansal iştirakler dışı konsolide cirosunda yüzde 40'ın üzerinde payı bulunduğuna işaret eden Pekarun, enerjiden sonra en büyük yatırımın Sanayi Grubu yatırımı olduğunu, şu andaki fırsatlara bakıldığında Holding portföyünde Sanayi Grubu'nun önemli yer tutmaya devam edeceğini vurguladı.