Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, borç krizi koruma duvarnın artırılmasına izin vermeye hazırlandığının ilk işaretini verdi ve Almanya'nın daimi ve geçici kurtarma fonlarının paralel işlemesine izin verebileceğini kaydetti.

Merkel, gelecekteki finansal sorunlar konusunda Almanya'nın duruşunu açıklarken, İspanya ve Portekiz'deki "kırılganlığa" işaret etti. Merkel, Euro Bölgesi hükümetleri arasında bu hafta varılabilecek anlaşmanın, Uluslararası Para Fonunu'nun kargaşa ile mücadele etmek için daha fazla fon kanalize etmesi için temel oluşturabileceğini belirtti.

Merkel, bugün Berlin'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Almanya'nın daimi kurtarma fonunun üst sınırının 500 milyar euro (663 milyar dolar) olması şeklindeki Almanya'nın duruşunu koruduğunu söyledi. Merkel, "Ancak 500 milyar euronun tümünün kullanımımızda olabilmesi için, daha önce hazırladığımız programların paralel çalışmasına izin verdiğimizi düşünebilmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkel'in bu yorumları, Almanya'ya 30 Mart'ta Kopenhag'daki Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında, kurtarma fonunun artırılmasına yönelik önerilere karşı muhalefetini çekmek için zemin hazırlıyor. Merkel, Hristiyan Demokrat Birliği'nin kıdemli üyelerinin bu pozisyon konusunda mutabık olduğunu sözlerine ekledi.