Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke'nin gevşek para politikasına ihtiyaç duyuladuğunu açıklamasının ve Alman iş güveninin beklenmedik şekilde tırmanmasının ardından Avrupa hisse senetleri cuma gününün ardından haftanın ilk iş gününde de ortalama olarak değer kazandı.

EasyJet Plc hisseleri yüzde 7.5 sıçrarken Lundin Petroleum AB hisseleri yüzde 7 yükseldi. Tullow Oil Plc  hisseleri ise yüzde 6.7 değer kazandı. İspanyol bankaları ve yapı şirketleri hisseleri ise geriledi.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi yüzde 0.9 tırmanarak Londra'da 268.07 puanadan kapandı. 2009 eylülünden beri en iyi çeyrek yükselişini yakalayan endeks bu çeyrekte yüzde 9.6 prim yaptı.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinini 15'i günün artıda tamamladı. Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 1.2 yükselirken Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.7 tırmandı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 0.8 çıkış kaydetti. İspanya'nın IBEX 35 Endeksi ise yüzde 0.8 geriledi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, işsizlik oranının yüzde 8.3'e düşmesinin kendisini cesaretlendirdiğini, ancak daha da iyileşme için gevşek para politikasının devam ettirilmesinin gerektiğini söyledi.

Fed Başkanı Bernanke Virginia'da bugün yaptığı konuşmada, işsizlikteki düşüşün, "2008'in sonlarında başlayan ve 2009 boyunca süren olağan dışı sayıda işten çıkarmalarda bir dönüşü yansıtabileceğini belirtti. Bernanke, "Bu dönüşün toparlanma derecesine göre, işsizlik oranının daha da iyileşmesi, muhtemelen, üretimde daha hızlı bir genişleme ve tüketicilerden ve işletmelerden daha güçlü bir talebi gerektirecek. Bu süreç, devam eden gevşek para politikasından destek bulabilir" değerlendirmesinde bulundu.